top of page

FIFA FUTBOLCULARIN STATÜSÜ VE TRANSFERÄ° YÖNETMELİĞİ’NÄ°N 19TER MADDESÄ° Ä°LE DÜZENLENEN DENEMELERÄ°N UYGULAMASI HAKKINDA REHBER

Hem Futbolcular, hem de kulüpler için önemli bir uygulama olan denemeler futbolun içinde gözle görülür bir öneme sahiptir. Özellikle genç futbolcular için kendilerini gösterme ve profesyonel futbolda yer edinme fırsatı olan denemeler, kulüplere de büyük mali yükümlülükler altına girmeden takımları için faydalı olabilecek yetenekli futbolcuları deÄŸerlendirme fırsatı sunar. Ancak denemelerin sunduÄŸu tüm bu faydaların geri planında istismar ve denemelerin kötüye kullanılması da yer almaktadır. Deneme süresince kulüplerin futbolculara herhangi bir güvence vermek zorunda olmaması ne spor hukuku ne de klasik iÅŸ hukuku anlamında denemelerin istihdam olarak kabul edilmiyor olması bu imkanı kötüye kullanmak isteyen kulüplere alan tanımaktadır. 2018’de Ä°ngiltere’nin Chelsea FC kulübüne karşı FIFA tarafından baÅŸlatılan ve kulübün 2 dönem transfer yasağı ile para cezasına çarptırıldığı süreçte Ä°ngiliz kulübünün 100’den fazla 18 yaşın altındaki futbolcuyu hiçbir güvence veya ücret vermeden kadrosunda bulundurduÄŸu, futbolcuların haklarını arama imkanı olmadığı ortaya çıkmıştır. Futbolun en üst seviyesinde böylesine ağır ihlallerin gerçekleÅŸtiÄŸi düÅŸünülecek olursa alt seviyede açığa çıkmamış daha büyük ihlaller olabileceÄŸi düÅŸünülmektedir.

Özellikle Afrika ve Güney Amerika gibi dünyanın ekonomik olarak daha dezavantajlı bölgelerinden ticari saikler ile Avrupa’ya getirilen 18 yaÅŸ altındaki futbolcuların hiçbir güvence saÄŸlanmaksızın deneme süreçlerine tabi tutulması ve denemelerin akabinde evlerinden binlerce kilometre uzakta adeta kaderlerine terk edildiÄŸi görülmektedir. Kulüplere sözleÅŸme ile baÄŸlı futbolcular aksine denemelere katılan futbolcular lisans çıkartılmadan kulüp faaliyetlerine katılmaktadır, ayrıca bu futbolcuların genellikle ülkeler arası seyahatlerini çalışma veya sporcu vizesi gibi akıbeti takip edilebilir vizeler yerine turistik vizeler ile gerçekleÅŸtirmektedirler. Bu noktada denemelere katılan futbolcuların kayıt dışı olduÄŸunu söylemek mümkündür. Ä°nsan kaçakçılığı ve çocuk istismarı ile yolları kesiÅŸen denemelerin kayıt altına alınmasının ve takibinin yapılmasının bir zorunluluk olduÄŸu açıktır. FIFA daha önce 18 yaşın altındaki futbolcuların transferine iliÅŸkin kuralları Avrupa BirliÄŸi ile istiÅŸare içerisinde insan kaçakçılığı ve çocuk istismarının engellenmesi amacıyla çıkartmıştır. Yine bu amaçla FIFA, denemeler nedeniyle doÄŸan maÄŸduriyetin engellenmesi, futbolculara güvence saÄŸlanması ve süreçlerin takip edilebilmesi adına Futbolcuların Statüsü ve Transferi Hakkındaki YönetmeliÄŸin (RSTP) 2022 Ekim Versiyonu’nun 19.maddesine 3.bendi (19ter) ekleyerek denemelerle ilgili kuralları düzenlemiÅŸtir. Bu düzenlemeler sayesinde uluslararası boyut içeren denemeler hukuki bir düzenlemeye kavuÅŸmuÅŸtur.

Denemenin tanımı FIFA RSTP’nin tanımlar maddesi altında düzenlenmiÅŸtir, buna göre deneme ÅŸu ÅŸekilde tanımlanmıştır; bir futbolcunun bir kulübe tescilli olmadığı fakat bu kulüp tarafından deÄŸerlendirildiÄŸi geçici süre. Bu tanım ışığında deneme sürecinin kulüp ve futbolcu arasında çalışma iliÅŸkisi yaratmadığı, profesyonel statü saÄŸlamadığı söylenebilir. Denemenin bir kulübün, futbolcunun yeteneklerini, kiÅŸiliÄŸini ve güçlü yanlarını deÄŸerlendirdiÄŸi geçici ve kısa bir süreci ifade ettiÄŸini söylemek mümkündür.

Özellikle Real Madrid, Barcelona, Chelsea ve Manchester City kulüplerinin deneme süreçlerine iliÅŸkin gerçekleÅŸtirdikleri iddia olunan disiplin yargılaması süreçlerinde futbolcuların belirsiz süreler denemeye tabi tutulduÄŸu, kulüplerin sürekli bir sözleÅŸme iliÅŸkisine girmekten ve çalışma iliÅŸkisinin yükümlülüklerinden kaçınmak için deneme süreçlerini süresiz tuttukları görülmektedir.

Deneme sürecinin en fazla ne kadar sürebileceÄŸi konusu da düzenlenerek belirsizliÄŸin ve denemelerin kötüye kullanılma ihtimalinin önüne geçilmek istenmiÅŸtir. Kuralda FIFA 21 yaşı temel alarak bu yaşın altındaki ve üstündeki futbolcular için farklı düzenlemelere gitmiÅŸtir, 21 yaÅŸ altı futbolcular bir sezon içerisinde bir kulüple en fazla 8 hafta denemelere katılabilirken, 21 yaÅŸ üstü futbolcular bir sezon içerisinde bir kulüple en fazla 3 hafta denemelere katılabilecektir. Bu süre bölünebilir olup, ne ÅŸekilde kullanılacağına kulüp ve futbolcu karar verecektir, kural sadece bir sezon içerisinde bir futbolcunun, bir kulüp ile geçirebileceÄŸi en fazla deneme süresini belirlemektedir. 21 yaÅŸ altındaki futbolculara daha uzun deneme imkanı tanınması, profesyonel seviyede daha zor oynama süresi bulan genç futbolcuların istihdam bulma ÅŸansını arttırmaya yönelik olup, pozitif ayrımcılık olarak deÄŸerlendirilebilir.

Denemeye katılacak futbolcular ile ilgili yaÅŸa dair ikinci kriter ise 18 yaşın altındaki ergin olmayan futbolculara iliÅŸkin olarak düzenlenmiÅŸtir. Buna göre 18 yaşın altındaki futbolcular için 15 ve 16 yaÅŸları belirleyici olarak düzenlenmiÅŸtir. Kural olarak bir futbolcunun uluslararası boyutta gerçekleÅŸen bir denemeye katılabilmesi için en az 16.yaÅŸ gününe denk gelen sezon içerisinde bulunması gerekmektedir. Ancak hem denemeye katılacak futbolcunun sabit ikametgahının, hem de denemeyi düzenleyen kulübün Avrupa’da bulunması halinde 15.yaÅŸ gününe denk gelen sezon içerisinde ergin olmayan bir futbolcunun denemeye katılması mümkündür. Avrupa kavramı ise açıklanmalıdır. Kuralda sadece Avrupa yazmakta olup daha fazla bir açıklamaya yer verilmemiÅŸtir ancak FIFA’nın gözünde Avrupa kavramının UEFA üyeliÄŸi ÅŸeklinde deÄŸerlendirildiÄŸi düÅŸünülmelidir. Bu nedenle coÄŸrafi olarak Avrupa Kıtasında bulunmayan fakat UEFA üyesi olan Kazakistan, Ä°srail veya Azerbaycan gibi ülkelerinde istisna hüküm ile saÄŸlanan imkandan faydalanma imkanı olduÄŸu kanaati oluÅŸmaktadır.

FIFA’nın yapmış olduÄŸu düzenleme ile futbolcular ile kulüpler FIFA’ya TMS sistemi üzerinden verecekleri bir form ile deneme sürecini kayıt altına alacaklardır. FIFA denemelerle ilgili olarak ücret verilmesini, teklif ve talep edilmesini yasaklamıştır. Ancak denemelere katılan futbolcuların insanlık onuruna yakışır ÅŸekilde standartlarda hayatını sürdürmesi yapılabilecek için birtakım ödemelerin FIFA’ya sunulacak Deneme Form’unda belirtilmesi zorunlu kılınmıştır. FIFA tarafından bildirilmesi zorunlu tutulan ödeme unsurları ÅŸu ÅŸekildedir;

  1. Konaklama Ödemesi

  2. Seyahat Ödemesi

  3. Beslenme Ödemesi

  4. Günlük Masrafların Ödemesi

 

Bu dört hususta yapılacak her türlü anlaÅŸmanın FIFA’ya TMS sistemi üzerinden tarafların imzalayacağı form ile bildirilmesi gerekmektedir, bildirim futbolcu denemeye baÅŸlamadan en az 10 gün önce yapılmalıdır, imzasız ve eksik formlar TMS sistemince kabul edilmeyecektir. TMS sistemine girilecek bilgiler ile form iliÅŸiÄŸine eklenecek kimlik bilgilerinin hatasız ve tutarlı girilmesi gerekmektedir. Halihazırda bir kulübe tescilli olan profesyonel statüdeki futbolcuların baÅŸka bir kulüp ile denemeye çıkabilmesi için futbolcunun tescilli olduÄŸu kulübün izin yazısının da TMS sistemine Deneme Formu ile beraber yüklenmesi gerekmektedir.

Deneme sürecinde futbolcular, kendilerini denemeye alan kulüp adına tescilli olmayacakları için resmi müsabakalarda yer alamayacaklardır. Bu noktada deneme sürecindeki futbolcuların hangi müsabakalarda yer alabileceÄŸinin belirlenmesi önemlidir. Deneme sürecindeki futbolcular sadece TMS üzerinden FIFA’ya bildirilen deneme periyodu içerisindeki resmi futbol organizasyonları içerisinde yer almayan hazırlık maçlarında yer alabilirler. FIFA ilgili maddede “any activity that does not fall within the scope of organised football” ibaresine yer vermiÅŸtir, “organised football” ya da Türkçe ifade etmek gerekirse organize futbolun tanımı FIFA tarafından ÅŸu ÅŸekilde yapılmıştır; FIFA, konfederasyonlar ve federasyonlar veya yetkilendirdikleri organizasyonlar tarafından düzenlenen futbol faaliyetleri. Bu noktada anlaşılması gereken “organize futbol” sadece lig müsabakalarını deÄŸil, kupa, süper kupa veya yukarıda sayılan organizasyonlar tarafından düzenlenen her türlü müsabakayı ifade eder, bu tanımın içine organizatör kurum nedeniyle dostluk müsabakaları da girebilir. Tüm bu bilgiler ışığında deneme sürecindeki futbolcuların, organize futbolun düzenleyicisi konumunda bulunmayan kurumlarca düzenlenen dostluk müsabakaları haricindeki maçlarda yer almalarının mümkün olmadığı söylenmelidir.

Dayanışma ve YetiÅŸtirme Tazminatları da esasen futbolcunun tesciline baÄŸlı olarak ÅŸekillendiÄŸi için futbolcuları deneme sürecine alan kulüpler bu tazminatlara hak kazanmayacaklardır. Her ne kadar bir kulübe sözleÅŸme ile baÄŸlı olan profesyonel bir futbolcu baÅŸka bir kulübe deneme amaçlı katılış yapsa dahi, futbolcunun deneme için baÅŸka bir kulüpte geçirdiÄŸi süre esas kulübünün Dayanışma ve YetiÅŸtirme tazminatlarının hesaplanmasında dikkate alınmayacak, futbolcu sanki kendi kulübünde devam etmiÅŸ gibi hesaplama yapılacaktır. Bu durum, tazminat hesaplanmasının futbolcunun tesciline baÄŸlı olmasının bir sonucudur. Ayrıca tarafların hukuki menfaatleri arasındaki dengenin saÄŸlanması açısından da yararlıdır. Deneme sürecindeki oyunculara karşı kulüplerin çok sınırlı sorumlulukları vardır ve sürekli bir çalışma iliÅŸkisinin çoÄŸu yükümlülüÄŸü deneme sürecinde bulunmamaktadır. En nihayetinde deneme süreci bir çalışma iliÅŸkisini ifade etmemektedir, bu süreçte bir futbolcunun yetenekleri ve kulübe uygunluÄŸu deÄŸerlendirilir. Denemeye katılacak futbolcunun sözleÅŸmesel bağının bulunduÄŸu bir kulüp bulunması durumunda futbolcunun denemeye katılabilmesi için kulübünün açık onayı alınmalı ve TMS sistemine yüklenmelidir.

Deneme sürecinde kulüp tarafından düzenlenen faaliyetlerde futbolcuların sakatlık veya herhangi bir saÄŸlık sorunu yaÅŸamaları durumunda karşılaÅŸtıkları tedavi masraflarına iliÅŸkin olarak FIFA, kulüplerin her türlü tedavi masrafını karşılamaları yönünde düzenleme yapmıştır. Ancak burada anlaşılması gereken sakatlıkların veya saÄŸlık sorunlarının deneme faaliyetlerinin doÄŸrudan bir sonucu olarak ortaya çıkacak tedavi masraflarının kulüpler tarafından karşılanacağıdır. Deneme sürecinin içerisinde fakat futbol dışı nedenlerle doÄŸabilecek sakatlık veya saÄŸlık sorunlarının tedavi edilmesine dair masrafların denemeyi gerçekleÅŸtiren kulübün sorumluluÄŸunda olmadığıdır.

 

18 yaşın altında bir futbolcunun denemeye alınması durumunda ilgili kulüplerin özel olarak düzenlenmiÅŸ bazı yükümlülükleri bulunmaktadır, bunların bir kısmı idari yükümlülükler olup bir kısmı da futbolcuya saÄŸlaması gereken asgari imkanlara iliÅŸkindir.

 

Ä°dari yükümlülüklerin ilki futbolcunun ebeveynlerinden futbolcunun denemeye katılmasına yönelik açık bir izin içeren yazılı izin alınması ve bu izin belgesinin TMS sistemine yüklenmesidir. FIFA kuralı düzenlerken sadece ebeveynler anlamına gelen “parents” ifadesini kullanmıştır, kuralda tabir edilen ifadenin ebeveynlerinden birisini veya ikisini kaybetmiÅŸ, velayet altındaki veya evlat edinilmiÅŸ futbolcuları dışladığı düÅŸünülebilir ancak FIFA’nın derin bir aile hukuku tartışması içerisinde olmadığı kiÅŸinin tabi olduÄŸu hukuka uygun olarak ebeveyn fonksiyonu üstlenen kiÅŸileri de bu kavramın içerisinde gördüÄŸü düÅŸünülmektedir, ebeveyn onayı gerektiren diÄŸer konulara iliÅŸkin uygulamalarda FIFA’nın bu ÅŸekilde hareket ettiÄŸi görülmektedir.

 

Denemeye alınacak amatör statüdeki ergin olmayan bir futbolcunun, 16 yaşından küçük olması ve bir kulübünün bulunması durumunda, futbolcunun kulübünün bilgilendirildiÄŸine dair imzalı beyanın TMS sistemine yüklenmesi gerekecektir. FIFA bu durumda kulübün onayı yerine bilgilendirilmesini aramaktadır.

 

18 yaşın altındaki futbolcuların katılacağı denemelerin toplam sayısı ile ilgili olarak FIFA, yetiÅŸkin futbolcuların aksine eriÅŸkin olmayan futbolcuların katılabileceÄŸi toplam deneme sayısına iliÅŸkin de bir düzenleme yapmıştır. YetiÅŸkin olmayan futbolcular denemelerle ilgili sürelere tabi olmanın yanı sıra bir takvim yılı içerisinde en fazla 2 denemeye katılabilirler.

 

Futbolcuya kulüp tarafından saÄŸlanacak imkanların ilki bir kulüp çalışanının futbolcu için irtibat kiÅŸisi olarak görevlendirilmesidir. Futbolcu için görevlendirilecek kulüp çalışanı da TMS sistemine yüklenecek formda açık kimlik bilgileri ve iletiÅŸim bilgileri ile belirtilecektir. Ayrıca kulüpler, denemeye alacakları ergin olmayan futbolculara uygun konaklama imkanları sunmak, gündelik masraflarını karşılamak (ulaşım, beslenme, hijyen v.b) ve yaÅŸam standartlarını korumak zorundadır, 18 yaşın altındaki futbolcuların korunması amacıyla bu imkanların saÄŸlanıp saÄŸlanmayacağı müzakereye açık olmayacak ÅŸekilde düzenlenmiÅŸtir.

 

FIFA’nın konu ile ilgili düzenlemelerinden bir tanesi de ülkemizde uygulaması olmayan Toplu Ä°ÅŸ SözleÅŸmelerine iliÅŸkindir. Usulüne uygun yapılmış toplu iÅŸ sözleÅŸmeleri ile Futbolcuların Deneme Sürecine iliÅŸkin olarak FIFA tarafından saÄŸlanan standartlardan sapma veya ilave yükümlülükler düzenlenmesi mümkündür. Ancak kuralda belirtilen sapma ifadesinin futbolcu lehine yorumlanması gerekmektedir, toplu iÅŸ sözleÅŸmesi ile FIFA kurallarında belirtilen minimum standartların altına inilmesi mümkün deÄŸildir, FIFA tarafından bu kurallar dikkate alınmayacaktır. Örnek vermek gerekirse Toplu Ä°ÅŸ SözleÅŸmesi hükümleri ile denemeye katılma yaşı 13’e indirilemez. Böyle bir durumda FIFA, TMS sistemi üzerinden denemenin baÅŸlangıcına onay vermeyecektir.

 

Yukarıda belirtilen hükümlere uyulmaması durumunda ne olacağı konusu da FIFA tarafından düzenlenmiÅŸtir. Bir futbolcunun veya kulübün yukarıda düzenlenen yükümlülüklere kısmen veya tamamen uymaması durumunda, ilgili kulüp veya futbolcu FIFA Disiplin Kurulu tarafından

Taraf sıfatıyla FIFA Disiplin Kuralları çerçevesinde yargılanacaktır, hakları doÄŸrudan zarar gören taraf ise davada taraf olarak yer alma hakkına sahip olacaktır. Ancak FIFA Disiplin Kurulu, bu kuralın olası ihlallerini re’sen takip etmeyecek, tarafların yazılı olarak baÅŸvuruda bulunması durumunda harekete geçecektir.

bottom of page