top of page

FUTBOL HUKUNDA TELEVÄ°ZYON GÖRÜNTÜLERÄ°
Hazırlayan: Av. M. Şekip Mosturoğlu

GENEL OLARAK

Futbol Hukukunda, müsabaka öncesinde, sırasında ve sonrasında meydana gelen disiplin ihlallerinde, video kayıtlarının delil niteliÄŸi ile bu çalışmamızda, Türkiye Futbol Federasyonu hukuk organlarının kararlarını, Futbol Disiplin Talimatı ve FIFA düzenlemeleri ile birlikte ele alacağız.

 

Türkiye Futbol Federasyonu’nun düzenlemeleri çerçevesinde ele alındığında, Futbol Hukukunda “müsabaka görevlilerinin raporlarında bulunan hususlar aksi ispat edilmediÄŸi sürece doÄŸru kabul edilir”.[1] Ancak, madde metninden de açıkça görüleceÄŸi üzere düzenlemede, müsabaka görevlilerinin raporlarında bulunan hususların aksinin ispat edilebileceÄŸi öngörülmüÅŸ olduÄŸundan, müsabaka görevlilerinin raporlarının içeriÄŸinin mutlak/tartışılmaz bir ispat gücünün olmadığı ancak ispat bakımından karine gücünü haiz olduÄŸu hususu anlaşılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta ise “aksi ispat edilebilecek içeriÄŸin oyun kurallarının uygulanmasına iliÅŸkin olmayacağıdır.[2]Ayrıca aksine ispat için kullanılan delillerin en az müsabaka görevlilerinin raporu kadar kuvvetli delil olması gerekmektedir.”[3]

​

Bu düzenleme ışığında ve TFF Tahkim Kurulu’nun söz konusu kararları doÄŸrultusunda hareket edilerek müsabaka görevlilerinin hazırladığı rapor içeriÄŸinin aksinin hangi deliller ile ispatının mümkün olabileceÄŸi sorusunun cevaplandırılması gerekmektedir. Bu noktada ilk olarak FDT’nın konuya iliÅŸkin düzenlemeleri sorunun cevaplandırılması bakımından irdelenmelidir.

​

Konuya iliÅŸkin olarak baÅŸvurulması lazım gelen ilk düzenleme, FDT’nın 76. Maddesinin (II) paragrafında bulunmaktadır. Buna göre müsabaka görevlilerinin vermiÅŸ olduÄŸu raporlar arasında çeliÅŸki bulunduÄŸu ve somut olayda hangi raporun maddi gerçekliÄŸi yansıttığı tespit edilemediÄŸi takdirde, oyun alanındaki fiiller bakımından  hakem raporu, oyun alanı dışındaki fiiller bakımından ise temsilci raporu esas alınır. Bu düzenleme gereÄŸince, raporlar arasındaki çeliÅŸkinin ihlalinin meydana geldiÄŸi yere göre, hakem ya da temsilci raporu ile giderilebileceÄŸi, bu durumda oyun alanı dışında meydana gelen bir fiilin söz konusu olduÄŸu durumlarda hakem raporunda yazılı içeriÄŸin aksinin temsilci raporu ile ispat edilebileceÄŸini kabul etmek gerekecektir.

​

ÖrneÄŸin hakem soyunma odalarının bulunduÄŸu koridorda meydana gelen bir fiil hakkında müsabaka hakemi ve temsilci raporu birbiri ile çeliÅŸiyorsa bu takdirde müsabaka hakeminin hazırladığı raporun içeriÄŸinin aksi temsilci raporunun içeriÄŸi ile ispat edilebilecektir.

​

FDT’nın 75. Maddesinde ise futbol hukukunda, disiplin yargılamasında kabul edilebilecek delillerin, müsabaka görevlilerinin raporları, tarafların ve tanıkların beyanları, maddi deliller, uzman görüÅŸleri ve ses ya da video kayıtları olduÄŸu düzenlenmiÅŸtir. TFF Hukuk Organları, FDT’nın 85 (3) maddesi gereÄŸince, oyun kurallarının uygulanmasına iliÅŸkin kısıtlama dışında iÅŸitsel ve görsel kayıtlardan da yararlanabilir. Bu deliller yalnızca olayın disiplin yönüyle ilgili kanıt olarak kullanılabilir.[4]

​

GÖRSEL KAYITLARIN DELÄ°L OLARAK KULLANILMASI

Futbol Disiplin Yargılamasında, disiplin ihlallerinde, müsabaka görevlilerinin raporlarının içeriÄŸinin aksinin görüntü kaydı ile ispatının mümkün olduÄŸu TFF Hukuk Organlarının kararlarında görülmektedir.

​

Çalışmamızın bu bölümünde TFF Hukuk Organlarının uygulamaları ele alınacak, tv görüntülerinin (video kayıtlarının) ikincil derecede delil olabilmesi hususu, TFF Hukuk Organlarının kararları, FIFA Genel SekreterliÄŸi’nin 20.12.1995 tarihli açıklaması [5] ve 11.01.2005 tarih ve 948 sayılı sirküleri [6] çerçevesinde deÄŸerlendirilecektir.

​

FIFA’nın 948 sayılı Sirkülerine göre, iÅŸitsel kayıtların, disiplin ihlali teÅŸkil eden eylem için geçerli ve muteber bir ispat aracı olarak kabul edilebilmeleri için söz konusu disiplin ihlalinin;

  1. FIFA DT’nın 52. maddesinde belirtilen ciddi ihlaller (örneÄŸin tükürme);

  2. Fiziksel yaralanma ve sertlik (FIFA DT’nın 47. ve 48. maddeleri);

  3. Adil oyunun ciddi bir ÅŸekilde ihlali;

  4. Irkçı yorum veya davranışlar (FDT’nın 55. maddesinde)

​

Düzenlenen ihlal tiplerinden biri olması gereklidir. Buna ek olarak yalnızca lisanslı yayın yapan kuruluÅŸların kayıtları kabul görür ve bu kayıtlar 72 saat içerisinde Disiplin Komitesi’ne ibraz edilmelidir. Ama turnuvalarda bu kayıtlar bir sonraki maçtan ez az 12 saat önce sunulmalıdır.

​

ukarıda aktarılan FIFA Sirkülerinden, ancak futbol için çok ciddi disiplin ihlali hali sayılan disiplin ihlalleri bakımından, video kayıtları ile bir disiplin ihlalinin tespit edilebileceÄŸi anlaşışmaktadır. FIFA düzenlemelerinde, video görüntülerinin, ikincil derecede delil niteliÄŸine haiz oldukları görülmektedir. Yine FIFA düzenlemelerinden video görüntülerinin disiplin ihlali için tayin edilecek cezanın derecesinin belirlenmesinde de kullanılabileceÄŸi sonucu da çıkmaktadır. Yani video görüntüleri bir olayın hakem tarafından ya da müsabaka temsilcisi tarafından raporlanmamış yani sahada müsabaka hakemi tarafından tespit edilememiÅŸ olduÄŸu durumlarda, söz konusu ihlal bakımından, hem disiplin ihlalinin tespitinde hem de tatbik edilecek cezanın tayininde etkili olacaktır.

​

1. CÄ°DDÄ° Ä°HLAL HALLERÄ°

TFF Tahkim Kurulu 27.12.2012 tarih, 2012/263 Esas, 2012/276 Karar sayılı kararında PFDK tarafından hakem raporuna istinaden müsabaka hakemine tükürdüÄŸü deÄŸerlendirilen futbolcuya verilen cezaya video kayıtlarına dayalı olarak yapılan itiraz üzerine vermiÅŸ olduÄŸu kararında FDT’nın KiÅŸilik Haklarına Saldırı, Hakaret ve Tehdit baÅŸlıklı 42. maddesini deÄŸerlendirmiÅŸtir.

Yaptığı deÄŸerlendirme sonucunda Kurul, FDT’nın 42. Maddesinin baÅŸlığında “tükürme” yer almamışsa da maddenin 2. Fıkrasında tükürme fiilinin düzenlendiÄŸini ve tükürmenin hakaret disiplin ihlalinin nitelikli hali olduÄŸunu deÄŸerlendirmiÅŸtir. [7] Kurul kararında “tamamen bir eylemden ibaret olan tükürmenin tespitinde, müsabaka görevlilerinin raporlarının ve gerektiÄŸinde görüntülerin kabul edilebilir deliller” olduÄŸunu deÄŸerlendirmektedir. TFF Tahkim Kurulu bu ÅŸekilde, FIFA Sirkülerinde kabul edilen ciddi ihlal halleri içinde deÄŸerlendirilen “tükürme” fiili bakımından video kayıtlarının delil olabileceÄŸine karar vermiÅŸtir. Bu ÅŸekilde söz konusu bu karar yukarıda deÄŸinilen ÅŸartlar dairesinde; hakem raporlarının içeriÄŸinin aksinin video kayıtları ile ispat edilebileceÄŸinin en önemli emsal kararlarından birisi olmuÅŸtur.[8]

​

Kurul her ne kadar bu kararında FIFA düzenlemelerine herhangi bir atıf yapmamış olsa da müsabaka hakemi tarafından rapor içeriÄŸine dayalı olarak PFDK tarafından futbolcu hakkında tayin edilen cezaya yapılan itiraz üzerine video kayıtlarını delil olarak kullanmıştır. Kurul, hakem tarafından rapor edilen tükürme eylemini resmi yayıncı kuruluÅŸtan gelen görüntülerle incelemiÅŸ ve neticede eylemin tükürme eylemi olamayacağına hükmetmiÅŸ ve futbolcuya FDT’nın 42/2 maddesi ve 35/4 maddesi uyarınca verilen cezayı, eylemin FDT’nın 36/1-a maddesinde düzenlenen sportmenliÄŸe aykırı hareket olması sebebiyle indirmiÅŸtir.

​

2. FÄ°ZÄ°KSEL YARALANMA VE SERTLÄ°K

PFDK, bu hususta önüne gelen bir dosyada[9] deÄŸerlendirmesini video görüntülerine dayandırmıştır.Somut olayda PFDK “resmi/anlaÅŸmalı yayıncı kuruluÅŸ görüntülerini izlemiÅŸ ve futbolcunun müsabaka öncesi oluÅŸan kargaÅŸa sırasında rakibine yönelik olarak yapmış bulunduÄŸu  el ve ayak darbelerinin hakemlerin görüÅŸ alanı içersinde bulunmadığını ve FDT uyarınca disiplin yaptırımı karşılanması gereken eylemler olduÄŸu kanaatine ulaÅŸmıştır.Sonuç olarak Kurul ,futbolcunun ,rakip takım oyuncusuna yönelik eylemlerini ÅŸiddetli hareket olarak deÄŸerlendirerek futbolcuya FDT’nin 42/2 maddesi uyarınca müsabakadan men cezası vermiÅŸtir.”

Bu karara karşı TFF Tahkim Kuruluna yapılan baÅŸvuru üzerine[10] Kurul kapsamlı bir deÄŸerlendirme yapmış ve PFDK tarafından futbolcuya verilen cezayı onamıştır.Kurul kararında “disiplin ihlali teÅŸkil eden eylemler hakkında verilirken hangi araçların kanıt olarak kullanılabileceÄŸinin tespitinin  gerektiÄŸini” deÄŸerlendirmiÅŸtir. Bu karar TFF Tahkim Kurulunun video kayıtlarının disiplin yargılamasında delil olarak kullanılabileceÄŸine iliÅŸkin olarak vermiÅŸ olduÄŸu kararlar içinde en kapsamlı olanıdır.Gerek TFF Tahkim Kurulu gerekse PFDK söz konusu disiplin ihlaline iliÅŸkin kararlarında FÄ°FA düzenlemeleri çerçevesinde olayı deÄŸerlendirmiÅŸ ve çok önemli tespitlerde bulunmuÅŸtur. Bunlar;
a-Delil olarak kullanılan video kayıtlarının resmi yayıncıya ait olması.PFDK bu dosyaya konu kararında cezaya itiraz eden kulüp vekillerinin yaptırıma dayanak alınan görüntülerin resmi/anlaÅŸmalı yayıncı görüntüleri olması gerektiÄŸine iliÅŸkin iddiasının hukuki gerçeÄŸi yansıttığını kabul etmiÅŸtir. PFDK, somut olayda kimsenin dikkatini çekmeyen ancak yayıncı kuruluÅŸ görüntülerinin incelenmesi neticesinde saptanabilen eylemler açısından görüntüden yola çıkarak disiplin yaptırımı uygulanabileceÄŸini kabul etmiÅŸtir.PFDK kararına göre resmi/anlaÅŸmalı yayıncı kuruluÅŸ görüntülerinden disiplin ihlali oluÅŸturan eylemler saptanabiliyorsa yaptırım uygulanabilecektir.[11] 

PFDK’nın bu kararına yapılan itiraz üzerine TFF Tahkim Kurulu da 31.10.2009 tarih 2009/617 esas 2009/601 karar sayılı kararı ile konuya iliÅŸkin çok önemli deÄŸerlendirmelerde bulunmuÅŸtur.Buna göre Kurul da tıpkı PFDK gibi eylemin resmi yayıncı görüntüleri sabit olması sebebiyle FÄ°FA ve UEFA kabulleri ile Futbol Disiplin Talimatı hükümleri çerçevesinde cezalandırılması gereken bir eylem olduÄŸunda tereddüt bulunmadığını deÄŸerlendirmektedir.

Bu noktada resmi/anlaÅŸmalı yayıncı kuruluÅŸ kavramından; müsabakanın yayın sinyalini üreten ve  bunun için müsabakanın yayın hakkı sahibi ile anlaÅŸma yapan yayın ÅŸirketinin anlaşılması gerektiÄŸi hususu açıktır.Lig maçlarının yayın haklarının pazarlama yetkisi TFF’ye ait olduÄŸundan[12],lig maçları bakımından resmi/anlaÅŸmalı yayıncı kuruluÅŸ, TFF ile lig maçlarının yayınlamak üzere anlaÅŸma imzalayan yayın ÅŸirketidir.
 
b-Disiplin ihlalinin müsabaka hakeminin görüÅŸ alanında olması hususu.
PFDK yine bu dosyaya konu kararında; resmi/anlaÅŸmalı yayıncı kuruluÅŸ görüntülerinin ancak eylemin hakem tarafından görülme imkanının bulunmaması halinde disiplin yaptırımı için kullanabileceÄŸini deÄŸerlendirmiÅŸtir.[13]

 

PFDK’nın bu kararı üzerine yapılan itirazı deÄŸerlendiren TFF Tahkim Kurulu, 31.10.2009 tarih 2009/617 esas 2009/601 karar sayılı kararında; kafa vurma ÅŸeklinde gerçekleÅŸen eylemin, resmi yayıncı görüntüleri ile sabit olması ve “olayın meydana geldiÄŸi ortamın özellikleri gereÄŸi hakemlerin görme imkanının bulunmadığı bir sırada gerçekleÅŸmiÅŸ olması karşısında” ÅŸeklindeki gerekçesi ile PFDK kararını onamıştır.Karara karşı oy kullanan üyeler ise eylemin hakemin görüÅŸ alanı içinde olması nedeniyle PFDK tarafından verilen cezanın kaldırılması yönünde oy kullanmışlardır.

Tahkim Kurulu kararında; “FDT’nın Temel Ä°lkeler baÅŸlığını taşıyan madde 4/3 hükmünde de sportmenliÄŸe veya diÄŸer disiplin hükümlerine aykırı davranışlarda hakemin durumu görmemiÅŸ ve dolayısıyla bir karar vermemiÅŸ olması disiplin cezası verilmesine engel teÅŸkil etmez” demek suretiyle hakem tarafından görülmeyen ve baÅŸta TV görüntü kayıtları olmak üzere diÄŸer kanıtlar ile sabit olan disiplin ihlallerinin müsabaka görevlilerinin raporlarında yer almasa bile prensip olarak cezalandırılabileceÄŸine hükmetmiÅŸtir.Kurulun bu kararı müsabaka görevlilerinin raporunda yer almayan bir disiplin ihlaline iliÅŸkin olarak ikincil nitelikteki deliller ile karar verilebileceÄŸinin bize göre en açık ifade edildiÄŸi karardır.Disiplin Hukukunda temel prensip, her ne ÅŸekilde olursa olsun tespit edilen disiplin ihlallerinin cezalandırılmasıdır. Bu prensip gereÄŸince bir disiplin ihlalinin varlığı her ne ÅŸekilde ispat ediliyorsa edilsin, ispat üzerine cezalandırılmalıdır.Bu genel prensibin tek sınırı ise FDT’nin 75(2) maddesinde düzenlenen ancak insan onurunu zedeleyen delillerin reddedileceÄŸine iliÅŸkin düzenlemedir.

Bu bölümde kullanılan örnek her ne kadar hakemin görüÅŸ alanında olmayan ve diÄŸer müsabaka görevlileri tarafından rapor edilmeyen bir disiplin ihlali olsa da söz konusu ihlale iliÅŸkin kararlar video kayıtlarının delil olarak kullanılması ile ilgili emsal niteliÄŸinde deÄŸerlendirmeleri haizdir. Yani aynı olayda örneÄŸin müsabaka temsilcisi olaya karışmayan bir futbolcunun disiplin ihlalini gerçekleÅŸtirmiÅŸ olduÄŸu hususunda bir rapor tanzim etmiÅŸ olsa idi dahi video kayıtları söz konusu kararlardaki deÄŸerlendirmelere uygun olarak ikincil nitelikte delil olabilecek ve rapor içeriÄŸinin aksinin ispatı hususunda kullanılabilecektir.

c-Disiplin ihlalinin video görüntülerinin kullanılması suretiyle cezalandırılacak disiplin ihlallerinden olması.

TFF Tahkim Kurulu 31.10.2009 tarih 2009/617 esas 2009/601 karar sayılı kararında bu husus çok geniÅŸ bir ÅŸekilde irdelenmiÅŸtir.

Kurul deÄŸerlendirmesini ağırlıklı bir ÅŸekilde; FÄ°FA Genel SekreterliÄŸinin 20.12.1995 tarihli açıklama ile TFF BaÅŸkanlığına gönderdiÄŸi FÄ°FA Disiplin Komitesinin 11 numaralı kararına ve yine FÄ°FA Genel SekreterliÄŸinin 11.01.2005 tarih ve 948 sayılı sirkülerine dayandırmış ve neticede Disiplin Kurulunun müsabaka görevlilerinin dikkatinden kaçan ciddi ihlalleri cezalandırmaya yetkili olduÄŸuna karar vermiÅŸtir.[14]

3.ADÄ°L OYUNUN CÄ°DDÄ° BÄ°R ÅžEKÄ°LDE Ä°HLALÄ° HALÄ°

TFF Tahkim Kurulu Kararlarında yukarıda da açıklandığı üzere sıklıkla FÄ°FA Sirkülerine deÄŸinilmektedir.[15]Ancak uygulamada, TFF Profesyonel Disiplin Kurulunun, TFF Tahkim Kurulunun kararında deÄŸindiÄŸi FÄ°FA Sirkülerini uygularken FÄ°FA’dan farklı yorumlar yaptığı ve bu yorumları ile FÄ°FA Sirkülerinin uygulama alanını geniÅŸlettiÄŸi görülmektedir.[16] Bu kararında TFF Profesyonel Disiplin Kurulu, TFF Hukuk Kurulu tarafından müsabaka görüntüleri incelenerek sevk edilen futbolcunun müsabakada “hakaret” fiilini iÅŸlediÄŸini deÄŸerlendirmiÅŸ ve bu fiili sebebiyle futbolcuyu cezalandırmıştır.Oysaki yukarıda aktarılan FÄ°FA sirkülerinden görüleceÄŸi üzere “hakaret” fiili video kaydı delili ile tespit edilebilecek mahiyetteki disiplin ihlallerinden birisi deÄŸildir.

Nitekim bu kararı karşı yapılan itiraz üzerine, TFF Tahkim Kurulu[17] eylemi FDT’nin 36.maddesindeki “sportmenliÄŸe aykırı hareket” kapsamında deÄŸerlendirilmiÅŸ ve TFF Disiplin Kurulunun Kararın baÅŸvurucunun itirazı üzerine kısmen kaldırarak futbolcunun cezasında indirime gitmiÅŸtir. Bu ÅŸekilde TFF Tahkim Kurulu ,TFF Hukuk Kurulu tarafından yapılan hatalı sevk iÅŸlemini ve buna baÄŸlı olarak FÄ°FA sirkülerine daha uygun bir hale getirilmiÅŸtir.Ancak birazdan deÄŸineceÄŸimiz üzere, Kurul disiplin uygulamasını FÄ°FA sirkülerine uygun hale getirirken, disiplin yaptırımı uygulanan eylemi, sırf görüntü delili ile tespit ve cezalandırma yapabilmek için sportmenliÄŸe aykırı hareket ve davranış ÅŸeklinde tasnif etmiÅŸ ve bu ÅŸekilde ikincil deliller ile disiplin ihlalinin tespit ve cezalandırmasına iliÅŸkin FÄ°FA Sirkülerine nazaran daha geniÅŸ olan (bize göre hatalı) kendi disiplin uygulamasını sürdürmeye devam etmiÅŸtir.

Bir baÅŸka kararında ise TFF Tahkim Kurulu (12.03.2009 tarih 2008/2009-956 esas 2008/2009-1371 sayılı kararında); “rakip futbolcuya eli ile boÄŸaz kesme hareketi yapan” futbolcunun hareketini yine bu kapsamda deÄŸerlendirmiÅŸtir.

Tahkim Kurulu video kayıtları ile PFDK’ya sevk edilen futbolcuya, PFDK tarafından verilen cezaya  yapılan itirazı incelerken “futbolcunun hareketinin rakip futbolcuyu tehdit eder tarzda olduÄŸunu, hareketlerin sportif mücadeleyle baÄŸdaÅŸmadığını, milyonlarca kiÅŸinin izlediÄŸi müsabakalarda yer alan sporcuların, toplumda örnek alınan kiÅŸiler olduÄŸu gerçeÄŸi karşısında her hareketlerinin mercek altında olduÄŸunu bilerek hareket etme sorumluluÄŸunu taşımak zorunda oldukları tesit ile bahsi geçen eylemi sportmenliÄŸe aykırı hareket olarak “ deÄŸerlendirmiÅŸtir.GörüldüÄŸü üzere bu kararda da TFF Tahkim Kurulu, video görüntüleri tespit ve ceza tayin edilemeyecek nitelikteki bir eylemi, sırf video delili ile tespit ve cezalandırabilmek için sportmenliÄŸe aykırı hareket ve davranış olarak tasnif etmiÅŸtir.

Tahkim Kurulu, 31.10.2009 tarih 2009/617 esas 2009/601 karar sayılı kararında sportmenliÄŸe aykırılık kavramı hususunda önceki kararında olmayan çok önemli ve geniÅŸ deÄŸerlendirmelerde bulunmuÅŸtur.

Bu deÄŸerlendirmeye göre; “genel olarak Futbol Disiplin Talimatı ile düzenlenmiÅŸ ve yaptırıma baÄŸlanmış bulunan eylemlerin tümünün özünde centilmenliÄŸe yada sportmenliÄŸe aykırı davranma yasağı ve disiplinin saÄŸlanması amacı bulunmaktadır.Sportif kurallar ve Fair Play ilkesi dikkate alındığında, olayda futbolcunun sergilediÄŸi davranışların sportmenliÄŸin ve Fair Play’in ciddi nitelikte ihlali olarak algılanacağı ÅŸüphesizdir.Bu deÄŸerlendirme içinde artık futbol müsabakalarının sadece tribünde bulunan seyirciler tarafından izlenmediÄŸi, canlı yayınlar sonucunda müsabaka görüntülerinin TV karşısında bulunan milyonlarca kiÅŸi ile buluÅŸtuÄŸu, sporcuların her türlü eylem ve hareketlerinin kadın, erkek tüm sporseverler tarafından izlendiÄŸi unutulmamalıdır. SportmenliÄŸe ve Fair Play’e aykırı hareket ve davranışlar sadece eylemde bulunan kiÅŸinin özel maksadından ziyade, izleyenlerin o harekete vereceÄŸi anlam açısında da deÄŸerlendirilmelidir.”

Yukarıdaki paragrafta aktarılan TFF Tahkim Kurulu düÅŸüncesi müsabaka görevlileri tarafından tespit edilemediÄŸi için rapor edilemeyen disiplin ihlallerine, video görüntülerinden disiplin yaptırımı uygulanması hususunda TFF Hukuk Organlarının uyguladığı temel ölçüttür.

Bu ölçüt; esasen ikincil nitelikteki delillerin (video kayıtlarının) disiplin yargılamasında kullanımına olanak veren mevcut FÄ°FA düzenlemeleri ve uygulamalarını geniÅŸleten ve objektif olmayan, tamamen uygulamacının sübjektif deÄŸerlendirmesine dayalı bir ölçüttür.Åžöyle ki bir bu ölçüte göre video delili ile tespit edilip ceza tayin edilecek bir disiplin ihlalinin niteliÄŸinin ciddiyeti önemli deÄŸildir.Keza video delili ile tespit edilip ceza tayin edilecek disiplin ihlallerini bir kataloÄŸa baÄŸlanmamıştır.

TFF Tahkim Kurulunun bu tanımlamasından çıkan sonuca göre disiplin ihlalinin seyirci üzerinde olumsuz etkisi, uygulamacının söz konusu ihlalinin tespitinde ve ceza tayininde video delilini kullanmasında tek ölçütüdür.

Hatta bu deÄŸerlendirmeye göre; disiplin ihlalini yapan kiÅŸinin gerçek niyetinin hiçbir önemi yoktur. Önemli olan söz konusu ihlali TV’den izleyenlerin o harekete vereceÄŸi anlamdır. Bu ölçüt hukuki olmadığı gibi çaÄŸdışıdır. Öncelikle bu ÅŸekilde ihlal niteliÄŸindeki bir eyleme izleyicinin vereceÄŸi anlam ÅŸeklinde tarif edilen ölçüt, ölçülmesi/deÄŸerlendirilmesi mümkün olan tamamen soyut bir ölçüttür. Keza izleyicilerin harekete vereceÄŸi anlam, söz konusu ihlalin gerçek niyetine, hiçbir objektif ölçüt ile deÄŸerlendiremeyecek taraftarlarca belirlenecek ise bu ÅŸekilde bir belirlemenin maddi gerçeÄŸe uygunluÄŸu da çok tartışmalı olacaktır.

ÖrneÄŸin çok yakın tarihte oynanmış bir derbi müsabakasında, ev sahibi taraftarlarına dil çıkaran misafir takım oyuncusunun bu hareketi, müsabaka görevlileri tarafından rapor edilmemesine ve rapor edilmeyen bu fiil, video deliline dayalı olarak tespiti ve cezalandırılması mümkün olmayan bir fiil olmasına raÄŸmen sadece TFF hukuk organları tarafından, izleyicilerin o harekete vereceÄŸi anlam çerçevesinde sportmenliÄŸe aykırı bir davranış olarak deÄŸerlendirilmiÅŸ ve futbolcuya TFF tarafından disiplin cezası verilmiÅŸtir. Oysaki futbolcunun eylemi, konuya iliÅŸkin FÄ°FA düzenlemelerine, FIFA ve UEFA uygulamalarına göre video delillerine göre cezalandırılmasına yer olmayan bir eylemdir.[18]

Ayrıca kurulun deÄŸerlendirilmesindeki,”sporcuların her türlü eylem ve hareketlerinin kadın, erkek tüm sporseverler tarafından izlendiÄŸi unutulmamalıdır” ÅŸeklindeki bölüm, büyük bir talihsizliktir.Zira bu deÄŸerlendirme “sporsever” kavramını “kadın”,”erkek” olarak ayrıştırmakta ve eylemin izleyicide oluÅŸturacağı anlamın izleyicinin “kadın” olması halinde farklı bir hassasiyet seviyesinde deÄŸerlendirileceÄŸi fikrini içinde barındırmaktadır. Bu yaklaşım son derece yakışıksız ve ayrılıkçı bir anlaşımdır.

Kurulun bu kararı, 27.12.2012 tarih 2012/263 esas ve 2012/276 karar sayılı kararı ile de çeliÅŸmektedir. Kurul’un 27.12.2012 önceki kararında,”futbolcunun aÄŸzından bir sıvının çıktığını tespit etmekle birlikte, futbolcunun yüzünün tamamen görünmesine olanak saÄŸlayan görüntülerde, konuÅŸmanın sertliÄŸi nedeniyle ,ne söylediÄŸinin anlaşılmamasına raÄŸmen başının öne doÄŸru kullandığı sert sözün etkisiyle, hakemin yüzüne bir sıvının gelmiÅŸ olabileceÄŸi düÅŸünülse bile, futbolcunun tüm bu eylem sırasında konuÅŸmaya devam ettiÄŸi konuÅŸma sırasında tükürme eyleminin fiziksel olarak mümkün olmadığı, yine tükürmenin kasten gerçekleÅŸtirilebilecek eylemlerden olduÄŸu taksirle gerçekleÅŸmesinin de mümkün olmadığı” ÅŸeklinde bir deÄŸerlendirmede bulunmaktadır.

TFF Tahkim Kurulu, 31.10.2009 tarih 2009/617 esas 2009/601 karar sayılı önceki tarihli bir baÅŸka kararında ise “eylemde bulunan kiÅŸinin özel maksadından ziyade, izleyenlerin o harekete vereceÄŸi anlam açısından da deÄŸerlendirilmelidir.”ÅŸeklinde bir deÄŸerlendirmede bulunmaktadır.

TFF Tahkim Kurulu, 11.02.2017 tarihli kararı ve 31.10.2009 tarihli kararları ile video görüntüleri ile “ikincil delil” ile bir eylemin cezalandırılması hususunda eylemde bulunanın özel (gerçek) niyetinden ziyade eylemi izleyenlerin eyleme ne anlam yüklediÄŸini ölçüt olarak kabul etmiÅŸtir.

TFF Tahkim Kurulu 27.12.2012 tarihli kararında ise “futbolcunun karara konu olayda tükürme eylemi, eylemin TV’de izleyenler tarafından hakeme yöneldiÄŸi kabul edilecek bir eylemdir” ÅŸeklindeki deÄŸerlendirmesine raÄŸmen kararın devamında ise isabetli olarak söz konusu eylemin taksirle gerçekleÅŸmesinin mümkün olmadığını deÄŸerlendirmiÅŸ ve bu ÅŸekilde izleyicinin ne anladığını deÄŸil futbolcunun gerçek maksadını göz önünde bulundurarak tükürme eyleminin gerçekleÅŸmediÄŸine karar vermiÅŸtir.

Kurulun bu kararla çeliÅŸen diÄŸer kararlarındaki düÅŸüncesinin kabulü halinde söz konusu bu olayda da futbolcunun “tükürme hareketine” vereceÄŸi gerçek anlamın (kast, taksir vb) hiçbir önemi olmayacak, bunun yerine söz konusu hareketi TV’den izleyen “kadın, erkek” izleyicinin söz konusu bu harekete vereceÄŸi anlam, eyleme uygulanacak cezanın tayinindeki yegane önemli ve temel ölçüt kabul edilecektir. Böyle bir yaklaşımın kabulü hem genel hukuk hem de uluslararası spor hukuku düzenlemeleri ve uygulamaları tahtında mümkün deÄŸildir.

4.IRKÇI YORUM VE DAVRANIÅžLAR

Bu baÅŸlık altında deÄŸinebileceÄŸimiz karar, PFDK’nın 19.04.2012 tarih 2011/2012-1036 esas ve 2011/2012-1265 karar sayılı kararıdır.Karara konu olayda ,bir futbolcunun, diÄŸer bir futbolcuya müsabaka oynanırken,”fucking shit” “negro” dediÄŸi iddia edilmiÅŸ ve adı geçen futbolcu, FDT’nin “ayrımcılık” baÅŸlıklı 44.maddesi[19]
uyarınca cezalandırılması istemi ile PFDK’ya sevk edilmiÅŸtir.

PFDK,TV kayıtlarına dayalı olarak yapılan sevk iÅŸleminde yayıncı kuruluÅŸtan müsabaka görüntülerinin getirilmesine karar vermiÅŸ ve gelen görüntüler üzerinde dudak okuma uzmanı vasıtasıyla inceleme yaptırmıştır. GörüldüÄŸü üzere bu olayda PFDK, müsabaka görevlileri tarafından rapor edilmeyen bir disiplin ihlali iddası üzerine, hem video deliline hem de uzman görüÅŸüne baÅŸvurmuÅŸ, ikincil nitelikteki bu deliller ile disiplin ihlaline tespit ile ceza tayin etmiÅŸtir. [20]

PFDK, dosyada baÅŸka delil olmadığından, kararında, futbolcunun savunmasını esas alarak eylemin ayrımcılık deÄŸil futbolcunun kabulüne göre hakaret olduÄŸunu tespit ile buna uygun ÅŸekilde karar vermiÅŸtir. Bu dosyadan verilen kararda ikincil nitelikteki delillerin ispat gücü açık bir ÅŸekilde görülmektedir. Ayrıca ikincil nitelikli delliler ile ispat edilmeyen baÅŸka da bir delilin olmadığı iddia konusu olayda, futbolcunun kabulünün esas alındığı ve buna uygun ÅŸekilde bir disiplin cezasına karar verildiÄŸi anlaşılmaktadır.

NETÄ°CE

Bu açıklamalarımız ışığında ortaya çıkan ilk sonuç; video kayıtlarının ,disiplin yargılamasında ancak söz konusu olayın müsabaka temsilcisi ve müsabaka hakemi tarafından rapor edilmemiÅŸ olduÄŸu durumlarda delil olarak kullanılabileceÄŸidir.Bu genel tespitin de konunu anlaşılabilmesi için detaylandırılması gerektiÄŸi düÅŸüncesindeyiz.

Zira bu düzenlemeye göre; birincil nitelikteki bir delilin elde edilebilmesi için oyun alanı içinde ya da oyun alanı dışında yaÅŸanan bir disiplin ihlalinin müsabaka görevlileri (duruma göre müsabaka hakemi ya da müsabaka temsilcisi) tarafından görülmesi ve bunun sonucu olarak da rapor edilebilmesi gerekmektedir. Oysaki gerek oyun alanına meydana gelen olaylarda gerekse oyun alanı dışında meydana gelen olaylarda gerçekleÅŸen tüm disiplin ihlallerinin müsabaka görevlileri tarafından (duruma göre müsabaka hakemi ya da müsabaka temsilcisi) görülebilmesi ve bunun sonucu olarak da rapor edilebilmesi mümkün deÄŸildir. Bu nedenle öncelikle gerek oyun alanında meydana gelen olaylarda gerçekleÅŸen ve fakat müsabaka görevlileri tarafından (duruma göre müsabaka hakemi ya da müsabaka temsilcisi) tarafından görülmeyen ve bunun sonucu olarak da rapor edilemeyen ve bunun sonucu olarak da rapor edilemeyen durumlar bakımından video kayıtlarının delil olarak kullanılabilmesi için uygulama ÅŸartlarının belirlenmesi gerekmektedir.

Keza oyun alanı içinde gerçekleÅŸen ve hakem tarafından cezalandırılan bir disiplin ihlalinde video görüntüsünün delil olarak kullanılmasında yukarıda yazılan durumdan farklı uygulama ÅŸartları olmalıdır. Bu farklılığın daha iyi anlaşılabilmesi için bunu bir örnekle açıklayalım.

Bir müsabakada müsabaka hakemi, bir futbolcuya yapmış olduÄŸu bir disiplin ihlali sonrasında kırmızı kart ile cezalandırmış ve bu husus da müsabaka hakemi tarafından raporlanmış olabilir. Bu durumda video hakem görüntüsü, müsabaka hakemi tarafından sahada cezalandırılıp, raporlanan disiplin ihlaline tatbik edilecek cezanın tayininden etkili olabilecektir. Bunu ise geçmiÅŸte yaÅŸanan, bir futbolcunun, “müsabaka hakemine tükürmesi” olayı ile örneklendirebiliriz. Gerçekten de bu olayda müsabaka hakemi, futbolcunun kendisine tükürmesini kırmızı kartla cezalandırmış ve aynı zamanda da rapor etmiÅŸtir.

​

PFDK tarafından da müsabaka hakemi tarafından sahada kırmızı kart ile cezalandırılan ve raporlanan bu disiplin ihlalini ceza tayin etmek suretiyle cezalandırmıştır. Söz konusu bu cezaya yapılan itiraz üzerine ise TFF Tahkim Kurulu, müsabaka görüntülerini izlemek suretiyle PFDK tarafından tayin edilen cezada indirime gitmiÅŸtir. [21]Bu açıdan deÄŸerlendirdiÄŸimizde TFF Tahkim Kurulunun bu kararının, FÄ°FA, UEFA düzenlemelerine ve uygulamalarına paralel ve uyumlu bir karar olduÄŸunu söyleyebiliriz.

​

Bir disiplin ihlalinin müsabaka hakemi ya da müsabaka temsilcisi tarafından raporlanmamış yani sahada müsabaka hakemi tarafından tespit edilmemiÅŸ olduÄŸu durumlarda ise video görüntüleri söz konusu ihlal bakımından bir yandan disiplin ihlalinin tespitinde bir yandan da tatbik edilecek cezanın tayininde etkili olacaktır.

​

Bunu geçmiÅŸte yaÅŸanan bir örnek ile açıklamamız gerekirse bir futbolcunun rakip takım futbolcusuna yönelik yapmış olduÄŸu “boÄŸaz kesme hareketi” bunun için en uygun örnek olay olacaktır. Müsabaka hakemi de müsabaka temsilcisi de futbolcu tarafından rakip futbolcu yönelik yapılan bu hareketi müsabaka sırasında görmemiÅŸ, müsabaka hakemi bu hareketi müsabaka sırasında cezalandırmamış ve neticede ne müsabaka hakemi ne müsabaka temsilcisi söz konusu disiplin ihlalini raporlamamıştır. Müsabaka sonrasında, resmi yayıncı tarafından bu ihlale iliÅŸkin görüntüler kamuoyu ile paylaşılmış, TFF Hukuk Kurulu bu görüntüler üzerinden futbolcuyu PFDK’ ya sevk etmiÅŸ ve PFDK tarafından bu görüntüler izlenerek futbolcuya disiplin (1 maç resmi müsabakadan men) cezası verilmiÅŸtir.[22] Bu kararlara yönelik temel itirazımız, video görüntüleri ile tespiti yapılan kararlara konu disiplin ihlalinin (boÄŸaz kesme hareketinin) niteliÄŸi bakımından video görüntüleri ile (ikincil nitelikteki deliler ile) tespite ve cezalandırmaya elveriÅŸli olmadığı hususundadır.

​

Nitekim bu karardan itibaren, TFF Hukuk Organları, yaptıkları disiplin sevklerinde ve disiplin yargılanmasının her aÅŸamasında, video görüntülerini delil olarak kullanırken sıklıkla söz konusu disiplin ihlalini sportmenliÄŸe aykırı hareket olarak deÄŸerlendirilmiÅŸ ve bu deÄŸerlendirmeye dayalı olarak ceza tayin etmiÅŸtir. Bu kararın tarih olarak ardından gelen TFF Tahkim Kurulunun 31.10.2009 tarihi 2009/617 esas, 2009/601 karar sayılı kararı ile de bu husus açıkça içtihat haline getirilmiÅŸtir.

 

Ä°kincil nitelikteki deliller ile cezalandırmayı, uygulamacının sübjektif anlayışına dayalı olarak geniÅŸleten bu yaklaşıma karşı olduÄŸumuzu ifade etmek isterim. SportmenliÄŸe aykırı hareket ve davranışları, eylemde bulunanın özel maksadından ziyade izleyenlerin o harekete vereceÄŸi anlam açısından ele alan bu anlayışın hukuki olmadığını, tamamen popülist bir anlayışın tezahürüdür. Bir eylemin bu ÅŸekilde sadece uygulamacının ÅŸahsi deÄŸerlendirmesi neticesinde sportmenliÄŸe aykırı hareket ve davranış olarak kabulünün disiplin yargılamasında keyfiliÄŸe sebebiyet vereceÄŸini, bunun da neticede disiplin yargılamasına olan inancı ciddi bir ÅŸekilde zedeleyeceÄŸini düÅŸünüyorum.

​

FÄ°FA DT’na göre video görüntülerinin ikincil derecede delil niteliÄŸinde haiz oldukları açık bir ÅŸekilde düzenlenmiÅŸtir. Yine FÄ°FA düzenlemelerine ve uygulamalarına göre video görüntüleri disiplin ihlali halinde söz konusu ihlal için tayin edilecek cezanın derecesinin belirlenmesinde kullanılmaktadır. Video görüntülerinin ikinci derece delil niteliÄŸini teyit eden FÄ°FA sirküleri ile yukarıda aktarılan Profesyonel Futbol Disiplin Kurulunun 12.03.2009 tarih, 2008/2009-956 esas, 2008/2009-1371 karar sayılı kararı birbiri ile uyumludur. Ancak söz konusu karara konu disiplin ihlalinin, ikincil delil niteliÄŸine haiz video kayıtları ile belirlenip, cezalandırılabilecek disiplin ihlallerinde olmadığını düÅŸünüyorum.

​

FÄ°FA Sirküleri, inceldiÄŸinde video kayıtlarının futbol disiplin yargılanmasında kullanılması ile ilgili olarak göze çarpan ilk ön ÅŸartın söz konusu video kaydının lisanslı (resmi/anlaÅŸmalı) yayıncı kuruluÅŸ tarafından kayıt edilmiÅŸ (üretilmiÅŸ) olmasının zorunlu olduÄŸu anlaşılmaktadır. Bu düzenleme açısından bakıldığında bir yöneticinin protokol tribününden cep telefonu ile kayıt edilen bir görüntü ile (yani resmi yayıncı kuruluÅŸ tarafından üretilmemiÅŸ ve kayıt edilmemiÅŸ bir video kaydı ile) PFDK’na TFF Hukuk Kurulu tarafından 06.12.2016 tarih ve 624-1 sayılı yazı ile sevki kararının doÄŸru olmadığı, buna karşın PFDK’nın ceza tayinine yer olmadığına dair 03.12.2016 tarih, 2016/2017-446 esas, 2016/2017-550 karar sayılı kararının yerinde olduÄŸunu ifade etmek isteriz.

​

Yine unutulmaması gerekir ki video kayıtlarının, silahların eÅŸitliÄŸi prensibinin bir gereÄŸi ve sonucu olarak aynı zamanda savunma delili olarak da kullanılabilmektedir. Özellikle kırmızı kart kararlarında, hakemin ÅŸahısta hatası halinde video kayıtları disiplin yargılanmasında delil olarak kullanılabilmektedir. Ülkemizde bu uygulama, önceki yıllarda hakemin kırmızı kart kararlarının video kayıtları ile deÄŸerlendirilmesi ve bu deÄŸerlendirme sonucunda hakem tarafından yapılan kırmızı kart uygulamasının yerinde olmadığının tespiti halinde kırmızı kartın iptali ÅŸeklinde olmuÅŸ ise de (örnek olarak BeÅŸiktaÅŸ kalecisi RüÅŸtü Reçber’e verilen kırmızı kartın iptali kararından olduÄŸu gibi) bu uygulama zaman içinde düzeltilmiÅŸ ve video kayıtları ile kırmızı ve kırmızıya dönüÅŸen ikinci sarı kart kararlarının yerindeliÄŸinin video kayıtları ile denetiminden vazgeçilmiÅŸtir. Böylece kırmızı kartın veya kırmızı karta dönüÅŸen ikinci sarı kartın sonucu olan otomatik bir maç oynamama cezasının uygulanmamasına yönelik disiplin kurulu içtihatlarından dönülerek tüm örneklerde futbolcuya verilen kırmızı kart veya kırmızıya dönüÅŸen ikinci sarı kart için otomatik bir maç cezaya hükmedilmiÅŸtir. Kırmızı kartın ancak gösterildiÄŸi futbolcuda hata yani ÅŸahısta hata halinde kırmızı kartın iptali cihetine gidilmiÅŸtir.

​

Son olarak yine silahların eÅŸitliÄŸi ilkesinin bir sonucu olarak disiplin yargılamasında iddia tarafında video kayıtları kullanılabildiÄŸi gibi savunma tarafı da video kayıtlarını savunma enstrümanları arasında kullanılabilmektedir. Bunun en tipik örneÄŸi yine TFF Tahkim Kurulunun 27.12.2012 tarih, 2012/263 esas, 2012/176 karar sayılı kararına konu dosyasında görülmüÅŸtür. Savunma tarafı, resmi yayıncı kuruluÅŸtan tedarik edilen video kayıtları ile futbolcunun müsabaka hakemine tükürmediÄŸini, tükürme kastı olmadığını ispatlamış ve bu ÅŸekilde disiplin ihlalinin nitelendirmesinin deÄŸiÅŸmesi sonucunda TFF Tahkim Kurulu PFDK tarafından futbolcuya verilen cezada indirime gitmiÅŸtir.

​

Ä°kincil nitelikteki deliller arasında sayılan video kayıtlarının kullanım alanının geniÅŸ tutulmasının ÅŸart ve gerekli olduÄŸunu deÄŸerlendiriyorum. Hele ki video kayıtlarının toplumsal beklentiler ve oluÅŸan kamuoyu istekleri doÄŸrultusunda kullanımının disiplin yargılamasına olan güveni ihlal edebileceÄŸi gibi sportif yarışmaya müdahale niteliÄŸinde olacağını düÅŸünüyorum. Unutmamak gerekir ki disiplin düzenlemeleri gibi disiplin uygulamaları da aynı zamanda yarışma kurallarıdır.

​

Yarışma kuralları ise daha yarışmanın başında belli olan ve yarışma süresince deÄŸiÅŸmez kurallardır. Disiplin uygulamaları da bu kapsamda deÄŸerlendirilmelidir. Yarışma sırasında bir takımın mensubu için yapılmayan bir disiplin uygulamasının yarışma sürerken bir baÅŸka takımın mensubu için yapılması takımlar arasındaki yarışmaya müdahale niteliÄŸinde olacak ve bu müdahale sonucunda bir takım avantaj elde ederken diÄŸer takım avantajını yitirecektir.

 

 

[1] FDT mad. 76 (I)

[2] FDT mad. 86 KARAR.

(2) Disiplin Kurulu müsabaka esnasında meydana gelen olaylarla ilgili hakem kararlarının hiçbirini deÄŸiÅŸtiremez veya bozamaz.

(3) Disiplin Kurulu, hakemin saha içerisindeki futbolculara iliÅŸkin disiplin uygulamaları (sarı kart ve kırmızı kart uygulamalarını) ve sonuçlarını ancak ÅŸahısta hata halinde kaldırabilir.

[3] TFF Tahkim Kurulu’nun 27.12.2012 tarih, 2012/263 Esas ve 2012/276 Karar sayılı kararı “hakemlerin müsabaka sonuçları hakkındaki kararı kesindir.” Hükmü, her ne olursa olsun müsabakanın teknik sonuçlarına dair hakem kararlarının (raporlarının) aksini ispata olanak vermemektedir. Disiplin Kurulu müsabaka esnasında meydana gelen olaylarla ilgili hakem kararlarının hiçbirini deÄŸiÅŸtiremez veya bozamaz. Görüntü, tanık ve sair belgeler dahi ÅŸahısta hata halleri hariç olmak üzere, hakemin teknik kararlarının aksini ispata yetmeyecektir.

[4] FDT mad. 85 (3) Disiplin Kurulu karar verirken hakemlerin ve diÄŸer müsabaka görevlilerinin resmi raporlarını esas alır. Bununla birlikte iÅŸitsel veya görsel kayıtlardan da yararlanabilir. Bunlar yalnızca olayın disiplin yönüyle ilgili kanıt olarak kullanılabilir.

[5] FIFA Genel SekreterliÄŸi’nin 20.12.1995 tarihli açıklaması ve TFF BaÅŸkanlığı’na gönderdiÄŸi FIFA Disiplin Komitesi’nin 11 numaralı kararına göre, FIFA Disiplin Komitesi bir karar alırken hakemlerin raporlarını göz önüne alır. Ayrıca yukarıda bahsedilen raporlara ek bir yöntem olarak, televizyon ve video kayıtlarına da baÅŸvurulabilir. Bunlar yalnızca olayın disiplin yönüyle ilgili kanıt olarak kullanılabilir. Fakat bunlar hiçbir ÅŸekilde hakemin verdiÄŸi kararı etkilemez.

[6] FIFA Genel SekreterliÄŸi’nin 11.01.2005 tarih ve 948 sayılı sirkülerine göre, hakem, yardımcı hakem, maç delegesi ve hakem gözlemcisinin raporlarının, taraf ve tanık beyanlarının, temin edilen belgelerin ve uzmanların görüÅŸlerinin asıl kanıt olduÄŸu, iÅŸitsel kayıtların ve video kayıtlarının daima ilave ve aslında ikinci tip kanıt olarak görülmesi gerektiÄŸi belirtildikten sonra; bir konudaki gerçekleri belirlerken iÅŸitsel ve görsel kayıtların hakemin aÅŸikar bir hata yaptığı olaylar ve hakemin görmediÄŸi veya duymadığı FIFA Disiplin Kodu’na yazılı disiplin ihlali teÅŸkil eden eylemler için geçerli ve muteber bir kanıt aracı olarak kabul edilebilecekleri ve göz önüne alınabilecekleri belirtilmiÅŸtir.

[7] TFF Tahkim Kurulu’nun 27.12.2012 tarih, 2012/263 Esas, 2012/276 Karar sayılı kararı; “bir ihlal tipi olarak tükürme, failin kasten bir veya daha fazla kiÅŸiyi hedef alarak, ağızda biriktirdiÄŸi sıvıyı karşı tarafa püskürtmesi veya fırlatmaya çalışmasıdır. Kasten iÅŸlenen bir eylem olan tükürme eyleminde bir kiÅŸiye yönelmesinden maksat o kiÅŸiye tepki olarak veya saldırı olarak ve doÄŸrudan o kiÅŸiye yönelmiÅŸ olduÄŸu anlaşılacak ÅŸekilde ağızdan sıvı çıkartılmasıdır. Burada ihlalin en önemli unsuru kasıttır. Zira failin kastı olmaksızın, konuÅŸma sırasında veya baÅŸka yere yönelmiÅŸ tükürmenin karşı tarafa gelmesi halinde disiplin ihlali oluÅŸmayacaktır. Fail, yöneldiÄŸi kiÅŸi veya kiÅŸileri, küçük düÅŸürme amacı olmalı ve tükürme kastıyla hareket etmelidir.”

[8] TFF Tahkim Kurulu’nun 27.12.2012 tarih, 2012/263 Esas, 2012/276 Karar sayılı kararı “Yayıncı kuruluÅŸtan gelen ve toplam süresi 6 saat 38 dakika 35 saniye olan 5 CD halindeki görüntülerin tamamı izlendiÄŸinde; özellikle "Araçtan Geçilen Farklı Açılar" adlı CD'nin 15.- 93.saniyesi arasındaki görüntülerde; "Aktüel 1" adlı CD'nin 57.dakikasının 43.saniyesinde baÅŸlayan görüntülerde; "Aktüel 3" adlı CD'nin 1.saat 17.dakikasının 23.saniyesinde baÅŸlayan görüntülerde; futbolcusu Raul Jose Trindade Meireles'in müsabaka hakemine oldukça yakın mesafeden, ısrarla ve sert ifadelerle itiraz ettiÄŸi, yüzünün tamamen görünmesine olanak saÄŸlayan "Araçtan Geçilen Farklı Açılar" adlı CD'nin 15.-93.saniyesi arasındaki görüntülerde konuÅŸmanın sertliÄŸi nedeniyle, ne söylediÄŸi tam olarak anlaşılamamasına raÄŸmen başını sert ÅŸekilde öne doÄŸru hareket ettirdiÄŸi sırada kullandığı sözün etkisiyle hakemin yüzüne bir sıvının gelmiÅŸ olabileceÄŸi düÅŸünülse de futbolcunun tüm bu eylem sırasında konuÅŸmaya devam ettiÄŸi ve konuÅŸma esnasında tükürme eyleminin fiziksel olarak mümkün olmadığı; yine tükürmenin kasden gerçekleÅŸtirilebilecek eylemlerden olduÄŸu ve taksirle gerçekleÅŸtirilmesinin de mümkün olmadığı; bu haliyle eylemin FDT'nin 42/3.maddesinde belirtilen tükürme eylemi niteliÄŸinde olmadığı; buna karşılık futbolcunun hakeme neredeyse burun buruna gelecek ÅŸekilde yaklaşıp sert ifadelerle itiraz etmesi ÅŸeklindeki hal ve tavrının sportmenliÄŸe ve spor ahlakına açıkça aykırı olduÄŸu anlaşıldığından; her ne kadar PFDK'ca eylem ihraç sonrasında müsabaka hakemine tükürme olarak kabul edilmiÅŸse de, yukarıda açıklanan nedenler ışığında Kurulumuz tarafından eylem FDT'nin 36/1-a maddesinde düzenlenen sportmenliÄŸe aykırı hakaret olarak kabul edilmiÅŸ, kabule göre de PFDK'ca futbolcu Raul Jose Trindade Meireles'e ihraç sonrası müsabaka hakemine tükürme eylemi nedeniyle FDT'nin 42/3 maddesi ve 35/4. maddesi uyarınca verilen 8 resmi müsabakadan men cezası ve 10.000.-TL para cezasının; FDT'nin 36/1-a maddesinde düzenlenen sportmenliÄŸe aykırı hareket nedeniyle 1 resmi müsabakadan men cezası ve 10.000.-TL para cezası ÅŸeklinde düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiÅŸtir.”

[9] TFF Disiplin Kurulu’nun 29.10.2009 tarih, 2009/2010-397 Esas, 2009/2010-480 Karar sayılı kararı

[10] TFF Tahkim Kurulunun 31.10.2009 tarih,2009/617 esas,2009/601 Karar sayılı kararı

[11] TFF Disiplin Kurulunun 25.10.2009 tarih,2009/2010-397 esas,2009/2010-480 sayılı kararı;Kurulumuzca yapılan inceleme ile futbolcunun müsabaka baÅŸlamasından 39 dakika önce A kulübü futbolcuları ile rakip takım futbolcuları arasındaki arbede esnasında,arkadan gelerek diÄŸer futbolcunun kafasına vurduÄŸu yayıncı kuruluÅŸ görüntülerinde saptanmıştır.

[12] 5894 sayılı yasanın Yayınların ve protokol tribünlerinin düzenlemesi baÅŸlıklı 13.maddesinin (1) paragrafında “Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki tüm futbol müsabakalarının televizyon,radyo,internet ve her türlü teknik cihaz ve benzeri araçlarla yayınlanmasına,iletilmesine,yayınların düzenlemesinde ve ve programlanmasına münhasıran Yönetim Kurulu yetkilidir.” (2)nci paragrafta ise “anılan yetki özellikle TFF’nin yayın haklarının merkezi olarak pazarlanmasını ve elde edilen gelirin yetkili organlar tarafından alınan kurallar uyarınca kulüplere dağıtılmasını kapsar” ÅŸeklinde düzenleme bulunmaktadır.

[13] TFF Disiplin Kurulunun 25.10.2009 tarih,2009/2010-397 esas,2009/2010-480 sayılı kararı;bu gibi konularda ölçüt ihlalini oluÅŸturan eylemin müsabakanın hakemleri tarafından görülebilme imkanının olup,olmadığıdır.Åžayet görebilme imkanı var fakat hakem ihmali nedeniyle olayı görmemiÅŸ ise yaptırım uygulanabilmesi mümkün deÄŸildir.

[14] TFF Tahkim Kurulunun,31.10.2009 tarih,2009/617 esas,2009/601 karar sayılı kararı; “FÄ°FA Disiplin Kodunun (2009) 77-a maddesinde de Disiplin Komitesinin müsabaka görevlilerinin dikkatinden kaçan ciddi ihlalleri de cezalandırmaya yetkilidir”

[15] TFF Tahkim Kurulunun 12.03.2009 tarih,2008/2009-956 esas,2009(2009-1371 karar sayılı kararı

[16] TFF Disiplin Kurulunun 09.02.2017 tarih,2016/2017-663 esas,2016/2017 -775 karar sayılı kararı

[17] TFF Tahkim Kurulunun 11.02.2017 tarih,2017/59 esas,2017/59 karar sayılı kararı

[18] TFF Tahkim Kurulunun 11.02.2017 tarih,2017/59 esas,2017/59 karar sayılı kararı “Sporcunun,müsabakanın 28.ve29.dakikaları arasında rakip takımın seyircilerine yönelik dil ile yaptığı eylem,her ne kadar hakaret olarak deÄŸerlendirilmemiÅŸ ise de söz konusu eylemin sportmenliÄŸe ve spor ahlakına aykırı olduÄŸu ve futbolun deÄŸerini düÅŸürdüÄŸü açıkça ortada olduÄŸundan futbolcunun rakip taraftara yönelik eyleminin FDT’nin 36.maddesi kapsamında sportmenliÄŸe aykırı hareket olduÄŸuna karar verilerek.

[19]Futbol Disiplin Talimati Madde 42-AYRIMCILIK VE Ä°DEOLOJÄ°K PROPAGANDA(1)Irk,dil,din,etnik köken ayrımcılığı veya herhangi bir ÅŸekilde ayrımcılık yaparak insanlık onurunu zedeleyen,
 

[20] PFDK’nın 19.04.2012 tarih,2011/2012-1036 esas ve 2011/2012-1265 karar sayılı kararı;”yayıncı kuruluÅŸun olayla ilgili görüntüleri incelendiÄŸinde ayrımcılıkla ilgili sözlerin söylendiÄŸi konusunda Kurulumuzda tam bir kanaate ulaşılamamıştır.Savunmaya göre de futbolcunun,diÄŸer futbolcuya ayrımcı sözler sarf etmediÄŸi,fucking negro deÄŸil fucking prick dediÄŸi iddianın doÄŸru olmadığı savunulmuÅŸtur.Bu savunmanın aksini teyit eden baÅŸka bir delil dosyada yoktur.”

[21] TFF Tahkim Kurulunun 27.12.2012 tarih, 2012/263 esas, 2013/276 karar sayılı karar

[22] PFDK’ nın 08.03.2009 tarih, 2008/2009-956 esas, 2008/2009-1371 sayılı kararı

bottom of page