top of page

FIFA’NIN YENÄ° MENAJERLÄ°K DÜZENLEMELERÄ°: KULÜPLERÄ° VE MENAJERLERÄ° NELER BEKLÄ°YOR?

GeçmiÅŸ ve Mevcut Durum:

Daha önceki bilgilendirme yazılarımızda belirttiÄŸimiz üzere, yakın gelecekte, FIFA, menajerleri içeren uyuÅŸmazlıklara bakmak üzere Türkçe’ye FIFA Menajer Dairesi olarak çevrilebilecek olan FIFA Agent’s Chamber’ı kuracağını açıkladı. Henüz, Agent’s Chamber’ın ne zaman iÅŸlevsellik kazanacağı netleÅŸmemiÅŸ olsa da, daha önce doÄŸrudan CAS’ın görev alanına giren bu uyuÅŸmazlıklar için birinci derece yargı organı oluÅŸacak olması, menajerlerin futbol düzeni içerisinde her geçen gün öneminin daha da arttığını bize açıkça göstermektedir.

Bununla beraber FIFA, Agent’s Chamber haricinde de menajerlere yönelik yeni uygulamalar ve düzenlemeler getireceÄŸini açıkladı. 2018 yılında ilk defa gündeme getirilen bu düzenleme, 2020 Kasım, 2021 Temmuz ve 2021 Aralık aylarında, üç farklı taslak ile “FIFA Futbol Menajerleri Yönetmelikleri” (buradan itibaren “FFAR” olarak anılacaktır) olarak, en azından ÅŸimdilik, son halini aldı. Ekim 2022’de, üçüncü ve son taslağın FIFA Konsül’ü tarafından onaylanması bekleniyor. FIFA Konsül’ünün onay vermesi halinde, 2022 Kasım ve 2023 Mayıs ayları arasında, menajerlerin yeni düzenlemeler uyarınca lisans almaları gerekecek. FIFA’nın öngördüÄŸü zaman çizgisinde, FFAR hükümlerinin 2023-24 futbol sezonunda yürürlüÄŸe girmesini beklemekteyiz. (FIFA Agent’s Chamber’la ilgili detaylı bilgi için, “Introducing the Agents Chamber and What to Expect” isimli makalemize bakabilirsiniz.)

​

FFAR ile Bizleri Neler Bekliyor?

FFAR hükümlerine bakıldığında, altı farklı prensip karşımıza çıkmaktadır. Bunlar:

  • Çoklu temsilin yasaklanması;

  • Lisans almak için gerekli kriterler;

  • Komisyonlara getirilen tavan oran ve miktarlar;

  • “Temsil edilen taraf öder” prensibi;

  • 18 yaÅŸ altı futbolcular için özel düzenlemeler; ve

  • Ä°cra

olarak sıralanabilir.

​

Dünya Genelinde Lisans Kabul Åžartları

Futbol menajerlerinin, FFAR uyarınca lisans alabilmeleri için dört koÅŸul öngörülmüÅŸtür. Bu koÅŸullar uyarınca;

  1. Lisans alacak menajer gerçek kiÅŸi olmalıdır. Bu demek oluyor ki, menajerlik ÅŸirketi olarak lisans alabilmek mümkün olmayacaktır, ancak, birden fazla lisans almış gerçek kiÅŸi menajerin bir araya gelip bir menajerlik ÅŸirketi kurmasının önünde herhangi bir engel yoktur.

  2. Birtakım kiÅŸilik özellikleri beklentilerini karşılamalıdır. Menajerlik lisansı alacak kiÅŸinin adli sicil kaydının temiz olması gerekecektir.

  3. Futbol düzenlemeleri hakkında yapılacak sınavda, muafiyet kriterlerini karşılamıyor olması halinde, en az %80 baÅŸarı göstermelidir. Bu sınavın, yılda iki defa düzenlenmesi beklenmektedir.

  4. Profesyonel mesleki geliÅŸimini devam ettirmeli ve FIFA’ya yıllık bir ödeme yapmalıdır.

​

Çoklu Temsilin Yasaklanması: Her Bir Taraf Ä°çin Bir Menajer

Herhangi bir transfer veya iÅŸlem esnasında, bir menajerin birden fazla tarafı temsil etmesi birden fazla taraf için menajerlik hizmeti sunması, FFAR ile yasaklanmıştır. Ayrıca belirtmek gerekir ki, taraflardan birini temsil eden menajer ile iliÅŸkili olan bir baÅŸka menajerin de aynı iÅŸlem içerisindeki bir diÄŸer tarafı temsil etmesi yasaklanmıştır. Örnek olarak, aynı ÅŸirkette çalışan iki farklı menajer veya menajerlik yapan iki kardeÅŸin aynı iÅŸlemin farklı taraflarını temsil etmesi, ÅŸu anki düzenlemelere bakıldığında yasaklanmış görülmektedir.

Menajerler, gerçekleÅŸtirilen bir iÅŸlem veya transfer kapsamında:

  1. Eski kulüp ve futbolcuyu;

  2. Eski ve yeni kulüpleri; veya

  3. Tüm tarafları

aynı anda temsil edemeyeceklerdir.

Örnek: (B) Kulübü, (A) Kulübünden, (X) futbolcuyu transfer ediyor. Menajer (M)’nin, (A) ve (X)’i aynı anda veya (A) ve (B)’yi aynı anda veya (A), (B) ve (X)’i aynı anda temsil etmesi mümkün deÄŸildir.

Çoklu temsilin tek istisnası olarak, menajerlerin, yeni kulüp ile futbolcuyu, iki tarafın da önceden yazılı ve açık rızasını almak koÅŸuluyla, aynı anda temsil edebilmesi mümkündür. Ancak bu durumda, menajerin temsil etmekte olduÄŸu kulüp, menajere ödenecek olan hizmet bedelinin en fazla %50’sini ödeyebilecektir.

Örnek: (B) Kulübü, (A) Kulübünden, (X) futbolcuyu transfer ediyor. Menajer (M)’nin,  (B) Kulübü ve (X)’i, aynı anda temsil etmesi mümkündür. Ancak bu durumda, Menajer (M)’ye ödenecek olan hizmet bedeli toplamda 100.000 USD ise, (B) Kulübü, bunun en fazla 50.000 USD’sini (M)’ye ödeyebilecektir. Kalan miktar ise (X) tarafından (M)’ye ödenmelidir.

Menajerlere Ödenecek Komisyonlara Getirilen Sınırlamalar

Menajerlere ödenecek komisyonlara getirilen sınırlamalar, farklı düzenlemeleri içerdiÄŸinden, örnek üzerinden anlatmak daha açıklayıcı ve yerinde olacaktır.

1. Örnek: (B) Kulübü, (A) Kulübünden, (X) futbolcuyu transfer ediyor ve (B) Kulübünün, (X)’e ödeyeceÄŸi brüt ücret 200.000 USD veya daha fazla.

  • (A) Kulübü, menajerine, transfer bedelinin %10’una kadar komisyon ödeyebilecektir.

  • (X) Futbolcu, menajerine, elde edeceÄŸi brüt gelirin %3’üne kadar komisyon ödeyebilecektir

  • (B) Kulübü, menajerine, (X)’e ödeyeceÄŸi brüt gelirin %3’üne kadar komisyon ödeyebilecektir.

2. Örnek: (B) Kulübü, (A) Kulübünden, (X) futbolcuyu transfer ediyor ve (B) Kulübünün, (X)’e ödeyeceÄŸi brüt ücret 200.000 USD’den az.

  • (A) Kulübü, menajerine, transfer bedelinin %10’una kadar komisyon ödeyebilecektir.

  • (X) Futbolcu, menajerine, elde edeceÄŸi brüt gelirin %10’una kadar komisyon ödeyebilecektir

  • (B) Kulübü, menajerine, (X)’e ödeyeceÄŸi brüt gelirin %5’ine kadar komisyon ödeyebilecektir.

Burada elbette ki, Türk spor hukuku mevzuatında güncel bir tartışma konusu olan, 26 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan, kamuoyunda “Yeni Spor Yasası” olarak bilinen 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu (“Yeni Spor Yasası”)’nın, menajerlere iliÅŸkin öngördüÄŸü komisyon sınırlamaları sorusu gündeme gelecektir. Belirtmek gerekir ki, Yeni Spor Yasası, menajerlere ödenecek olan komisyonlar için FFAR’dan farklı oran ve miktarlar belirlemiÅŸtir. Bu durumda, Yeni Spor Yasası hükümlerinin emredici nitelikte olması sebebiyle, Türk mevzuatına tabi olarak gerçekleÅŸecek olan transferlerde, sınırların FFAR hükümleri yerine Yeni Spor Yasası hükümleri ile belirlenmesi söz konusu olacaktır.

 

Komisyonlar Nasıl Ödenecek?

Menajerler ödenecek olan hizmet bedeli, komisyon veya diÄŸer her hizmete dair ücret, transferin gerçekleÅŸtiÄŸi tescil döneminin bitiminden itibaren, transfer edilen futbolcunun sözleÅŸme süresi boyunca, üç (3) ayda bir taksitlerle ödenecektir.

Futbolcunun, sözleÅŸme süresinin bitmesinden önce baÅŸka bir takıma transfer olması halinde, menajer, bakiye taksitlere hak kazanamayacaktır. Bu düzenleme ile, menajerlerin her bir transferden peÅŸin ücret alarak, temsil ettikleri futbolculara çok sayıda transfer yaptırarak daha fazla gelir elde etmelerinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Bu doÄŸrultuda, bu hükmün taraflar arasında akdedilecek bir sözleÅŸme ile menajer lehine deÄŸiÅŸtirilmesi mümkün olmayacaktır. Ancak, FFAR’ın ilgili hükmünün amacının kulüplerin korunması olduÄŸu göz önünde bulundurulduÄŸunda, menajerlere ödenecek olan bedelin, FFAR’da öngörüldüÄŸünden daha fazla taksit ile ödeneceÄŸinin kararlaÅŸtırılması, hükmün amacına uygun ve kanımızda teorik olarak mümkün gözükmektedir.

Örnek:  (B) Kulübü, (A) Kulübünden, (X) futbolcuyu transfer ediyor. (B) Kulübü, (X)’e, 100.000 Euro’luk 12 ay taksitle toplamda 1.2 milyon Euro ödeme yapacak. Ä°lk 100.000 Euro’luk taksidin ödeme tarihi 1 Temmuz 2022, son 100.000 Euro’luk taksidin ödeme tarihi ise 30 Haziran 2023.

(X)’in brüt maaşının 200.000 USD’den daha fazla olması sebebiyle, (X)’i temsil eden menajer (M)’nin alabileceÄŸi komisyon , 1.2 milyon Euro’nun %3’ü olarak, 36.000 Euro olarak belirlenecektir. (M)’nin alacağı olan 36.000 Euro, 3 ayda bir ve (X)’in sözleÅŸmesi süresince ödenecek olması sebebiyle, 9.000 Euro’luk 4 taksitle ödenecektir. (X)’in sözleÅŸmesi 1 Temmuz 2022’de baÅŸlamakta ve 30 Temmuz 2023’te sona ermektedir. Bu nedenle, (M)’ye ödenecek olan 9.000 Euro’luk taksitler sırasıyla: Ekim 2022, Ocak 2023, Nisan 2023 ve Temmuz 2023’te ödenmelidir. (X)’in, ocak ayının sonunda baÅŸka bir takıma transfer olması halinde, (M), Nisan 2023 ve Temmuz 2023’te ödenecek olan taksitlere hak kazanamayacaktır.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Temsil Edilen Tarafın Ödemesi Prensibi

Bir temsil sözleÅŸmesi altında yapılacak olan her türlü ödemenin münhasır olarak temsil edilen tarafça gerçekleÅŸtirilmesi gerekmektedir. Temsil edilen tarafın, bir baÅŸka üçüncü kiÅŸiyi herhangi bir ödeme yapma konusunda yetkilendirmesi FFAR ile yasaklanmıştır.

Temsil edilen taraf öder prensibine istisna olarak, transfer edilen futbolcunun brüt maaşının 200.000 USD’den az olması halinde, futbolcunun, transfer olduÄŸu yeni kulübünü, menajerine ödeme yapması için yetkilendirmesine izin verilmiÅŸtir. Futbolcunun brüt maaşının 200.000 USD’den daha az olup olmadığı hesaplanırken, koÅŸula baÄŸlı yapılacak ödemeler dikkate alınmayacaktır.

​

FFAR Hükümleri Nasıl Ä°cra Edilecek? Ä°hlal Halinde Nasıl Yaptırımlar Uygulanacak?

FFAR hükümlerinin getirdiÄŸi düzenlemeler ve kısıtlamaların etrafından dolaşılıp dolaşılmayacağı ve kurallara ne kadar riayet edileceÄŸini elbette uygulama ile görmek mümkün olacaktır. Ancak, FIFA’nın, kullanacağı araçları göz önünde bulundurduÄŸumuzda, ÅŸimdiden olası ihlalleri engellemekte epey kararlı oldukları sonucuna ulaÅŸmamız mümkün gözüküyor.

FIFA’nın, ÅŸüphesiz ki FFAR hükümlerini uygulamaktaki en önemli silahlarından biri, bir online platform olan, FIFA Transfer Matching System (“TMS”) olacaktır. TMS’teki kayıtlar ile, FFAR kurallarının etrafından dolanmanın önüne geçilebilmesi hedeflenmektedir. Ä°lk akla gelen yöntemlerden biri olan, “scouting sözleÅŸmesi”, “danışmanlık sözleÅŸmesi” vb baÅŸkaca sözleÅŸmeler akdedilerek, bu sözleÅŸmelerden elde edilecek gelirlerle birlikte komisyon oranlarının veya her bir tarafın ayrı menajer tarafından temsil edilmesi kuralının etrafından dolanılması, bir transfer gerçekleÅŸtiÄŸinde, transfer gerçekleÅŸtikten önce ve sonraki 12 aylık sürede TMS’e yüklenecek olan her türlü sözleÅŸmenin incelenmesi ile FIFA tarafından engellenecektir. Elbette, FIFA’nın bu sisteminin iÅŸlemesi için, taraflarca akdedilen her sözleÅŸmenin TMS’e yüklendiÄŸinin takip edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu sözleÅŸmelerin takibinin nasıl yapılacağını ise gelecekte uygulamayla beraber göreceÄŸimizi ummaktayız.

TMS haricinde, FIFA, Clearing House uygulaması ile yetiÅŸtirme ve dayanışma bedellerinin FIFA’nın kontrol ettiÄŸi bir sistem üzerinden yatırılması ile, TMS’e yüklenen sözleÅŸmelerdeki transfer bedelinin gerçeÄŸi yansıtması da hedeflenmektedir. (FIFA Clearing House ile ilgili detaylı bilgi için “Clearing House: FIFA’den YetiÅŸtirme Tazminatı Ödemeleri için Yeni Sistem” isimli makalemize bakabilirsiniz.)

Elbette ki, bir kuralın caydırıcı olması ve taraflarca riayet edilmesi için en önemli faktörlerden birisi de, ihlal halinde uygulanacak yaptırımlardır. FIFA, bu kapsamda, FFAR hükümlerine uymaması halinde, para cezalarının yanı sıra, menajerler lisanslarını kaybetme riskine maruz kalacaktır. Kulüpler ve futbolcular için ise yine para cezaları veya turnuvalardan men gibi ciddi sonuçları olacak yaptırımların getirileceÄŸi tarafımızca öngörülmektedir. Ancak, yaptırımlara dair kesin yorumlar yapılabilmesi için öncelikle FFAR’ın, FIFA tarafından kabul edilmesi ve kabul edilen versiyonun yayınlanmasını beklemek yerinde olacaktır.

​

Sonuç ve Öneriler

FIFA’nın, menajerlere dair baÅŸta FFAR ve Agents Chamber olmak üzere, son dönemde birçok düzenleme getireceÄŸini açıklaması, menajer çevreleri tarafından gelirlerini azaltacağı yönünde yoÄŸun eleÅŸtirilere sebebiyet verse de, esasen FIFA’nın, yeni düzenlemelerle birlikte menajerleri futbol endüstrisinin kurucu aktörlerinden biri olarak kabul ettiÄŸi sonucu çıkarılmalıdır. Menajerlerin hem hukuki durumunun düzenlenmesi, hem de birtakım meslek düzenlemelerine tabi tutulmaları, kısa vadede gelir kayıplarına yol açabilecek olsa da, uzun vadede menajerlik mesleÄŸinin saygınlığı ve itibarını yükseltecek geliÅŸmeler olarak ele alınmalıdır.

Her ne kadar, düzenlemeler menajerlere yönelik ağırlıklı olarak sınırlayıcı nitelikte olsa da, esasen, mesleki giriÅŸ sınavı ve lisanslama sistemi ile, futbolcuların ve kulüplerin, herhangi bir tecrübe ve bilgisi olmayan kiÅŸilerce temsil edilmelerinin önüne geçilecek ve menajerler, futbol endüstrisinde temsil konusunda bir bakıma tekel haline geleceklerdir.

Bununla beraber, yeni getirilen düzenlemeler ile birlikte, menajerlerin birtakım konularda kendilerini korumaları gerektiÄŸini de düÅŸünmekteyiz. Bunların başında, menajerlerin komisyonlarını, futbolcunun sözleÅŸmesinin devam edeceÄŸi süre boyunca üç aylık taksitlerle alacak olması nedeniyle, sözleÅŸme devam ederken futbolcunun farklı bir menajerle anlaÅŸması ihtimalinden kendilerini koruma ihtiyaçları gelmektedir. Bunu aÅŸmak adına, menajerlerin futbolcularıyla, ilgili transfer ile imzalanan sözleÅŸme süresi için “münhasırlık anlaÅŸması” yapılmasının uygun olacağını düÅŸünmekteyiz. Ayrıca, Türk futbol sektöründe zaman zaman baÅŸvurulan, birtakım mali yükümlülükleri bertaraf etmek adına iki farklı sözleÅŸme imzalanması halinde, menajerlerin sisteme yüklenen sözleÅŸme üzerinden komisyon almaları söz konusu olacağından, temsil ettikleri tarafları gerçek bedel ve ücretleri yansıtan tek bir sözleÅŸme yapmaya teÅŸvik etmeleri de, gerçek bedel ve ücretler üzerinden komisyona hak kazanabilmeleri için büyük önem taşıyacaktır.

FFAR’ın yayınlanması ve uygulamaya konulmasıyla birlikte, bu konudaki geliÅŸmeler tarafımızca takip edilecektir. Ä°lerleyen günlerde uygulamayla ilgili de detaylı bilgi ve görüÅŸlerimizi de tarafınızla paylaşılacaktır.

 

Daha fazla bilgi için:

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Screen Shot 2022-09-21 at 16.46.45.png
Screen Shot 2022-09-21 at 16.49.21.png
bottom of page