top of page

YÖNETMELÄ°K Ä°NCELEMESÄ°: REKABET HUKUKUNDA UZLAÅžMA USULÜ

UZLAÅžTIRMA KAVRAMI

Avrupa BirliÄŸi rekabet hukuku mevzuatıyla ilgili kapsamlı deÄŸiÅŸikliklerin yapıldığı 2008 yılında, uzlaÅŸma kavramı, AB mevzuatında rekabet hukuku çerçevesinde ilk defa yerini almıştır. Genel olarak AB mevzuatı ve içtihatlarıyla paralel hareket etme eÄŸiliminde olan Türk mevzuatında ise, uzlaÅŸma kavramı, 2020 yılında 4045 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun (“Kanun”)’da yapılan deÄŸiÅŸikliklerle ortaya çıkmıştır. UzlaÅŸma, kısaca “soruÅŸturmaya baÅŸlanmasından sonra, Rekabet Kurulu (“Kurul”)’un ilgililerin talebi üzerine veya re’sen soruÅŸturma sürecinin hızlı bitirilmesinden doÄŸacak usuli faydalar ve ihlalin varlığına veya kapsamına iliÅŸkin görüÅŸ farklılıklarını göz önüne bulundurarak” yürütülen, genellikle kartel soruÅŸturmalarında karşımıza çıkan, ihlali kabul edenlere verilecek cezalarda, baÅŸvuru sıraları, uygulanabilecek azami yaptırım gibi ölçütler çerçevesinde, ihlali gerçekleÅŸtiren teÅŸebbüslere daha az yaptırıma maruz kalma imkanı saÄŸlayan, üzerinde hem Kurul hem de ilgililerin mutabık kalması ile sona eren bir alternatif süreçtir. UzlaÅŸtırma, kamu kaynaklarının verimli kullanılması, usul ekonomisi ve uzun süren soruÅŸturma süreçlerinin hem teÅŸebbüslerde hem de Kurul üzerinde yarattığı  olumsuz mali etkiler sebebiyle yapıcı bir çözüm yöntemidir. Bununla beraber, uzlaÅŸtırma yöntemi, savunma hakkının zedelenmesi ve rekabet hukuku yaptırımlarının caydırıcılığının azalması gibi eleÅŸtirilerin de hedefi olmaktadır.

​

YÖNETMELİĞİN AMACI VE KAPSAMI

15 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüÄŸe giren Rekabeti Sınırlayıcı AnlaÅŸma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hakim Durumun Kötüye Kullanılmasına Yönelik SoruÅŸturmalarda Uygulanabilecek UzlaÅŸma Usulüne Ä°liÅŸkin Yönetmelik (“Yönetmelik”), Kanun’un 4. ve 6. maddelerinde yasaklanmış her türlü davranışın ihlalinde hakkında soruÅŸturma baÅŸlatılmış teÅŸebbüs ve teÅŸebbüs birliklerini ilgilendiren düzenlemeler içermektedir. Ä°lgili maddelerde yasaklanmış davranışlara bakıldığında 4. maddede “…rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doÄŸuran yahut doÄŸurabilecek nitelikte olan teÅŸebbüsler arası anlaÅŸmalar, uyumlu eylemler ve teÅŸebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri…” olarak sayılan davranışlara iliÅŸkin yasak, 6. maddede ise hâkim durumun kötüye kullanılması yasağı hüküm altına alınmıştır. Bu hükümlerin, teÅŸebbüslerce ihlal edilmesi halinde Kanun’un 43. Maddesinde düzenlenmiÅŸ olan uzlaÅŸma sürecine dair usul ve esaslar, Yönetmelik ile düzenlenmiÅŸtir. Yönetmelik’in kapsamı ve uygulanma süresi daraltılarak sadece ilgili ihlalin varlığını ve kapsamını soruÅŸturma raporunun tebliÄŸine kadar kabul edenlere uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

​

UZLAÅžMA SÜRECÄ°

UzlaÅŸma süreci soruÅŸturma taraflarının talebi üzerine ya da Kurul tarafından re’sen baÅŸlatılabilir. Bu taleplerin yazılı olması ve Kurum’a yönetilmesi zorunludur. Kurul bu talepleri kabul veya reddedebilir. Aynı zamanda varsa diÄŸer soruÅŸturma taraflarının da uzlaÅŸma görüÅŸmelerine davet edilmesi yönünde karar da verebilir. Tarafların uzlaÅŸma talebinde bulundukları aÅŸamada isnat edilen ihlal detaylı bir araÅŸtırma gerekiyorsa Kurul uzlaÅŸma sürecinin baÅŸlamasıyla ilgili kararını erteleyebilecektir. EÄŸer Kurul süreci re’sen baÅŸlattıysa tarafları uzlaÅŸma görüÅŸmelerine davet eder ve taraflar davetin tebliÄŸ tarihinden itibaren 15 gün içinde bu görüÅŸmelere katılmak isteyip istemediÄŸini Kurul’a bildirmek zorundadır. Bu süre kesindir ve geçmesi halinde ilgili bildirimler dikkate alınmayacaktır. Sürecin baÅŸlatılmasına iliÅŸkin olarak, Kurul, soruÅŸturma sürecinin hızlı bitirilmesinden doÄŸacak usuli faydaları ve ihlalin varlığına iliÅŸkin görüÅŸ farklılıklarını dikkate alacağını da belirtmek gerekir.
Kurul’un kendisine yöneltilen uzlaÅŸma talebini kabul etmesi ya da Kurul tarafından taraflara yöneltilen uzlaÅŸma davetinin taraflarca kabul edilmesinden sonra uzlaÅŸma görüÅŸmelerinin en kısa sürede baÅŸlaması öngörülmüÅŸtür. Bu uzlaÅŸma görüÅŸmelerine baÅŸlanmış olması, uzlaÅŸma taraflarının kendilerine isnat edilmiÅŸ suçu kabul ettikleri anlamını taşımamaktadır. Tarafların hala uzlaÅŸma metni sunuluncaya kadar uzlaÅŸma sürecinden çekilme imkanlarının olduÄŸu Yönetmelik’te açıkça belirtilmiÅŸtir. Birden fazla uzlaÅŸma tarafı var ise görüÅŸmeler ayrı ayrı yürütülmektedir. Tarafların, iddiaların içeriÄŸi, ihlalin niteliÄŸi ve kapsamı, ihlal isnadına dayanak teÅŸkil eden baÅŸlıca deliller, indirim oranı ve idari para cezası aralığı hakkında bilgi alma ve görüÅŸ bildirme hakları vardır. UzlaÅŸma görüÅŸmelerinin ise “kurum içi yazışma” olarak saklanacak olması sebebiyle, 010/3 sayılı Dosyaya GiriÅŸ Hakkının Düzenlenmesine ve Ticari Sırların Korunmasına Ä°liÅŸkin TebliÄŸ uyarınca uzlaÅŸma görüÅŸmeleri tutanaklarına eriÅŸim mümkün olmayacaktır.

​

UZLAÅžMA ARA KARARI

Ara kararlar, bizzat ihtilaf konusuna hatta, onun bir kısmına iliÅŸkin olmayan ve sadece usuli bir ön sorunu halleden, böylece mahkemenin devamını ve geliÅŸmesini düzenleyip davayı hiçbir zaman sona erdirmeyen kararlardır. Kurul, uzlaÅŸma görüÅŸmelerinin tamamlanmasını takiben sürece iliÅŸkin bu nitelikte bir ara karar verebilmektedir. Bu kararın içeriÄŸi Yönetmelik’in 7. maddesinde sıralanmıştır. Bunlar; isnat edilen ihlalin niteliÄŸi ve kapsamı, Rekabeti Sınırlayıcı AnlaÅŸma Uyumlu Eylem Ve Kararlar Ä°le Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına Ä°liÅŸkin Yönetmelik kapsamında hesaplanan azami idari para cezası oranı, uzlaÅŸma usulü sonucunda uygulanacak indirim oranı, varsa, Rekabet Kurumu tarafından 2009 yılında yayınlanan “Kartellerin Ortaya Çıkarılması Amacıyla Aktif Ä°ÅŸbirliÄŸi Yapılmasına Dair Yönetmelik (PiÅŸmanlık YönetmeliÄŸi)” kapsamında uygulanacak indirim oranı, uygulanacak azami idari para cezası oranı ve miktarı, uzlaÅŸma metninin Kurul’a gönderilmesi için verilecek ve on beÅŸ günü aÅŸmayacak kesin süre ve uzlaÅŸma metni belirtilen sürede (15 gün) gönderilmediÄŸi takdirde Kurul’un ara karar ile verdiÄŸi kararlar ile baÄŸlı olmayacağıdır. Ara kararda verilen hususların uzlaÅŸma taraflarınca müzakere konusu yapılması mümkün deÄŸildir. Ayrıca Yöntemelik’in ara kararı düzenlediÄŸi madde 7’de idari para cezasında %10 ila %25 arası indirim yapılabileceÄŸini de belirtilmiÅŸtir.

​

UZLAÅžMA METNÄ°

Ara karardaki hususlar kabul edildiyse uzlaÅŸma metni yetkili kiÅŸilerce imzalanarak yazılı olarak sunulması esastır. Yönetmelik madde 8’de uzlaÅŸma metninin içeriÄŸi açıkça sayılmıştır. Bu içeriÄŸe sahipse beyan, görevli personel tarafından yazılı hale getirilerek teyit ettirilmek kaydıyla, ÅŸifahi (sözlü olarak) da sunulabilir. UzlaÅŸma metninin içeriÄŸine iliÅŸkin dört adet zorunlu unsur sayılmıştır. UzlaÅŸma metni içerisinde:

  1. İhlalin varlığını ve kapsamın;

  2. Kurul’un uzlaÅŸma tarafına ihlal nedeniyle verebileceÄŸi azami para cezası oranı ve miktarının;

  3. Tarafların iddialar konusunda yeterli derecede bilgilendirildiÄŸini ve kendi görüÅŸlerini ve açıklamalarını aktarmak için yeterli imkânın taraflara tanındığının; ve

  4. İdari para cezasının ve uzlaşma metninde yer alan hususların dava konusu yapılamayacağı

hususlarının uzlaÅŸma metninde üzerinde mutabık kalınarak açıkça yazılması zorunludur. Bu usullere uyularak yapılmış bir uzlaÅŸma metnini geri çekme imkânı bulunmamaktadır. EÄŸer sunulan metinde eksiklik tespit edilirse ise bir defaya mahsus Kurul tarafından 7 günlük bir süre (kesin süre) verilir ve bu süre içerisinde eksiklikler giderilmezse süreç uzlaÅŸma ile sona eremeyecektir.

​

UZLAÅžMA NÄ°HAÄ° KARARI

UzlaÅŸma metni Kurul kayıtlarına girdiÄŸi andan itibaren 15 gün içinde soruÅŸturma sonlandırılır. Nihai kararın içerisinde Kurul tarafından verilmiÅŸ ihlal tespiti ve idari para cezası bulunur. Bu nihai karara kadar uzlaÅŸma tarafı eriÅŸtiÄŸi bilgi ve belgeleri gizli tutmakla yükümlüdür.

SÜRECÄ°N UZLAÅžMA OLMADAN SONUÇLANMASI

Süreç uzlaÅŸma ile sonuçlanmazsa olaÄŸan soruÅŸturma usulüne devam edilecektir. UzlaÅŸma metni belirtilen süre içerisinde gönderilmezse, eksiklikler giderilmezse ya da Kurul sürecin sona ermesine karar verirse sürecin uzlaÅŸma ile sona ermediÄŸini söylemek gerekir. Önemle belirtmek gerekir ki, sürecin uzlaÅŸma ile sona ermemesi halinde, uzlaÅŸma süreci kapsamında toplanmış bilgi ve deliller asıl davanın dayanağını oluÅŸturamayacaktır.

​

SONUÇ

AB ve Türk rekabet hukukunda, zaman ve kaynak tasarrufu için çok önemli bir araç olan uzlaÅŸma müessesesi, özellikle kartellere yönelik yürütülecek soruÅŸturmalar için büyük önem taşımaktadır. UzlaÅŸma müessesesinin etkin kullanımı ve teÅŸebbüslere yönelik “belirlilik” ilkesinin uygulanabilmesi doÄŸrultusunda, Rekabet Kurumu tarafından Yönetmelik’in yayınlanması çok isabetli olmuÅŸtur. Gelecek dönemlerde, uzlaÅŸma yöntemiyle, soruÅŸturma baÅŸlatılmadan kısa sürede ve kaynakların etkin kullanımı yoluyla ihlallerin giderilmesi ve rekabet hukukunun etkinliÄŸinin artmasının bekleniyor olması da Yönetmelik’in önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir.

bottom of page